Privatekonomi

Uppdaterad: 23 maj, 2024Är vi på väg mot 50% högre elpriser 2025?
Våren 2022 flaggade SBAB fördubblade elpriser för husägare 2025/2026. I sin insiktsrapport menar man att snittet kommer att ligga 50% högre än de senaste åren – men inte nog med det, man menar också att elpriset kommer att stiga ytterligare fram till 2030. Detta kommer att bli kännbart för hushållens ekonomi och är något som banken bör räkna med vid kreditgivning, säger rapporten. Priset på en villa som värms upp med el kan komma att sjunka med hela 20%.

Elpriset 2023

Det kan vara bra att jämföra elpriser och att fundera på bästa lösningen för bostaden inför framtiden. Vid en jämförelse syns tydligt att elpriset har sjunkit från 2022 till 2023 där främst storstadsregionerna hoppat nedåt rejält.

Planering av energiförbrukningen i bostaden är dock central inför en osäker framtid och det går att få bra tips på Energimyndighetens hemsida. I Husguiden finns även enkla och smarta förslag som gör skillnad utan att Du behöver anstränga dig speciellt mycket.

En huvudpunkt i att minska kostnaderna för din bostad är att minska både värme-och vattenbehovet. Du behöver först göra en översyn av husets totala uppvärmning. Ett bra tips är att ta hjälp av fackman och räkna ut det exakta värmebehovet som huset har, då kan Du sedan anpassa husets värmesystem till den storlek som behövs.
Husguiden ger exempel på olika saker, både kostnadsfria och de som kostar, för att man ska kunna få mer pengar kvar i plånboken även som husägare.

🔗 Läs även vår artikel om elavtal

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]