äldre kvinna går med rollator i korridorSeniorboenden har samma tillgänglighetskrav som andra boenden. Skillnaden är bara att alla grannar också är över 65 år. Foto: Marlinde/Shutterstock.com. (Personen på bilden har inget med texten att göra)

Bostadspolitik

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Vad innebär ett +65-boende? I mångas öron låter det som att byggnaden ska vara extra tillgänglig för äldre. Men tyvärr behöver inte sådana boenden skilja sig alls från andra. Samma byggkrav gäller som för övriga hus, berättar Hem & Hyra.

80-åringen Anna-Lena Öhrn flyttade i våras till Enköping för att komma närmare sin dotter. Lägenheten hon hittade låg i ett hus som var märkt +65.

I och med pandemin kunde Uppsala bostadsförmedling inte hålla någon visning. I stället fick Anna-Lena en beskrivning av boendet via telefon, och därefter skrev hon på kontraktet. Eftersom byggnaden var märkt som +65-boende antog hon att huset var tillgängligt för rullator.

Föll i entrén på grund av brant lutning

Men hon blev besviken. Tillgängligheten i huset är inte alls mer märkvärdig än hos andra hus. Vid entrédörren finns visserligen en ramp ner på trottoaren, men den är brant och hjulen på rullatorn har lätt att dra iväg.

Det här ledde till att Anna-Lena föll omkull i somras, för att entrédörren åkte igen och rullatorn rullat iväg ut på trottoaren. Som tur var gjorde hon inte illa sig. Men händelsen har gjort henne ännu mer orolig för att gå ut genom dörren.

+65-boende innebär lugnare bostadsområde, men inga anpassningar

Från Enköpings bostäder fick hon höra att huset uppfyller den svenska byggstandarden. Att den märkts med +65 innebär inte att några ytterligare anpassningar krävs. Det betyder bara att hyresgästerna måste vara över 65 år, och därmed att grannarna kommer vara i samma åldersgrupp.

Boverkets expert Ulrika Hägred bekräftar detta.

–Det är inga skyddade begrepp kopplade till särskilda krav. Fastighetsägarna kan marknadsföra sina hus som de vill.

Uppfyllde inte grundläggande byggregler

I Anna-Lenas fall visade det sig att allt inte var i sin ordning ändå. Hon kom i kontakt med Fredrik von Platen, som i dag är bostadspolitiskt sakkunnig på SPF Seniorerna, men tidigare jobbade på Boverket som ställföreträdande generaldirektör. Han konstaterade att rampen vid ingången är för kort och brant med tanke på höjden mellan entrégolvet och marken. Därför fick Enköpings bostäder åtgärda detta.

Det har dock inte gett Anna-Lena ro med situationen. Hon har lagt dyrbar kötid på något som marknadsförts felaktigt, menar hon. Därför kommer hon gå vidare till hyresnämnden.

–Och jag vill varna för att acceptera en lägenhet utan att få en visning. Trots coronan måste det gå att ordna på något sätt, avslutar hon.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]