Två personer skriver kontrakt.Otillåten uthyrning av lägenheter i andra hand är ett stort problem på bostadsmarknaden i dag och det finns ett betydande mörkertal. Skärpta regler är menade att råda bot på problemet. Foto: Andrei_R/Shutterstock

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 5 oktober, 2021

Trots att antalet personer som bor olovligt i andra hand är förhållandevis lågt är det fortfarande ett utbrett problem på bostadsmarknaden. Det skriver Hem & Hyra i dag.

Olovlig andrahandsuthyrning, handel med hyreskontrakt och skenbyten har länge varit ett problem. Med den nya lagstiftningen som trädde i kraft i slutet av 2019 hoppades man se en förändring, men det är få som vet om att den existerar och problemen kvarstår.

Otillåten uthyrning är ett stort problem

Det finns inga exakta siffror på hur utbrett problemet med svartuthyrning. Men enligt bostadsbolagens egna uppskattningar handlar det om mer än sex procent. Sex procent innebär cirka 50 000 lägenheter av allmännyttans totala bestånd, men det är antagligen långt fler än så.

Johanna Lundmark, kommunikatör på Hyresgästföreningens medlemscenter, tycker att uppskattningen om sex procent är låg. Samtidigt säger hon att det är svårt för Hyresgästföreningen att bedöma hur utbrett problemet är.

– Jag tänker att varken dem som hyr ut olovandes och deras hyresgäster hör av sig så ofta till oss, säger hon.

Endast en bråkdel återtas

Trots att problemet med olovlig uthyrning är utbrett är det svårt att angripa problemet, menar Sveriges Allmännytta. Bristande bevisning och höga kostnader för att driva ärenden är två troliga skäl till att inte mer än en bråkdel av lägenheterna återtas.

Ny lagstiftning har gjort skillnad

I oktober 2019 kom en ny lagstiftning gällande andrahandsuthyrning som skulle försvåra svartuthyrning. Med den nya lagstiftningen kan hyresvärden säga upp kontrakt utan förvarning, om man skulle hyra ut i andra hand utan tillstånd.

Om andrahandshyran dessutom är för hög kan hyresgästen dömas till fängelse eller böter.

Men det är få som vet om d skärpta reglerna. I en undersökning gjord av Hem & Hyra svarar över hälften som bott olovligt i andra hand att de inte kände till den nya lagen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]