Närbild på hand som överlämnar nycklar till en annan hand med bostadshus i bakgrunden.Försäljningstiderna för en lägenhet minskade med i genomsnitt två dagar i augusti jämfört med samma period 2020, enligt en ny undersökning från Booli. Foto: Avatar_023/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 14 november, 2023

Booli har undersökt de genomsnittliga försäljningstiderna för lägenheter under augusti, och jämfört med samma period förra året har annonstiderna minskat i nästan hela landet. Generellt går det alltså snabbare att sälja en lägenhet i dag, men enligt undersökningen finns det även undantag och i vissa län har försäljningstiden till och med ökat. Det skriver Booli i ett pressmeddelande.

När Booli jämför försäljningstiderna för lägenheter i augusti 2021 med försäljningstiderna under samma period 2020 blir det tydligt att bostadsmarknaden har blivit ännu lite hetare under det senaste året. Annonstiderna, det vill säga hur länge en lägenhet ligger ute till försäljning, har gått ner i nästan alla svenska län. I genomsnitt låg en bostadsrätt ute i 14 dagar, vilket är en minskning med två dagar jämfört med i fjol.

Snabbast försäljning i Västerbotten, men störst nedgång på Gotland

Enligt Boolis undersökning var det Västerbotten som stod för de snabbaste lägenhetsförsäljningarna i augusti. Annonstiderna låg i snitt på 12 dagar, vilket i och för sig bara är en minskning på en dag jämfört med förra året, men ändå under genomsnittet. Den största minskningen jämfört med augusti 2020 står Gotlands län för. Annonstiderna gick ner med (i snitt) tio dagar under augusti – från 25 till 15.

Längst försäljningstider i Kronobergs län – en ökning med fem dagar jämfört med i fjol

Men i ett fåtal län bryts den i övrigt så tydliga trenden. Till exempel i Kronobergs län, Västernorrlands län och Gävleborgs län där försäljningstiderna faktiskt har ökat jämfört med 2020. I Kronobergs län tog det längst tid att sälja en lägenhet, och den genomsnittliga annonstiden landade på hela 29 dagar. Det kan jämföras med 24 dagar i augusti 2020.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]