fyra färgglada rum i miniatyrLägenheter med fyra eller fler rum hade den största prisökningen under 2019. Foto: Robert Kneschke/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Större lägenheter ökade mer i pris förra året än priserna på mindre lägenheter. SvD Näringsliv skriver att vinstskatten, ränteläget och amorteringskravet är några orsaker till att läget ser ut som det gör. Framöver kan vi vänta oss en stabil fortsatt prisutveckling på bostadsmarknaden.

Vanligtvis brukar små lägenheter stå för den största prisökningen. Men under 2019 var prisutvecklingen i stället störst hos större lägenheter. Det visar en analys som Fastighetsbyrån har gjort.

Priserna på trerumslägenheter ökade med 4 procent över landet under förra året. För fyror och ännu större lägenheter än så var ökningen 5 procent. När det gäller små lägenheter stod priset stilla för enrummare, medan tvåor ökade med 3 procent.

Störst prisökning på fyror hade Blekinge län, nämligen 19 procents ökning.

Inlåsningseffekter och ränteläget ger lågt utbud

Johan Engström är vd på Fastighetsbyrån. Han menar att vinstskatten och andra inlåsningseffekter har bidragit till att priserna har ökat på stora lägenheter. Det leder nämligen till att bostadsrättshavare tvekar inför att flytta, och att utbudet därmed blir lägre.

– Därtill ska tilläggas att den ränteoro som fanns tidigare verkar vara borta. Just nu har vi en stabil och låg räntenivå inom en överskådlig tid, och det ger den klassiska effekten lägre utbud, fortsatt hög efterfrågan och höga priser, säger Johan Engström.

Ettornas stillastående priser kopplar Johan Engström till bolånetaket och de nya amorteringskraven, som slår hårdast mot förstagångsköpare och ensamstående.

Stabil prisutveckling väntar under 2020

Johan Engström förutspår en stabil prisutveckling den närmsta tiden, utan några dramatiska uppgångar. En ökning med 3–4 procent tror han att vi kan förvänta oss under 2020. Det hör delvis ihop med att det finns en viss trygghet angående ränteläget, menar han.

Däremot kan priserna öka mer än så på de mest attraktiva lägenheterna. Dit hör framför allt trerummare och uppåt med centralt läge inne i storstäderna.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]