tecknad bild av grannar vägg i vägg, där den ena spelar hög musik på natten och den andra håller för öronenPrata i första hand själv med grannar som för mycket oväsen. Om inte det hjälper kan du vända dig till hyresvärden. Foto: Lucien Fraud/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Hög musik, borrande mitt i natten eller högljudda telefonsamtal? Bor du i hyresrätt har du säkert råkat ut för grannar som stör. Juristen Ellinor Rapp från Hyresgästföreningen Västra Sverige berättar för Hem & Hyra vad du ska göra om du störs av ljud från grannlägenheten.

Först och främst, vilka ljud kan man förvänta sig att höra i en hyresrätt? Det är svårt att säga, menar Ellinor Rapp, eftersom det är högst individuellt.

Hyreslagen utgår ifrån det genomsnittliga hyresgästlivet. Du kan alltså inte begära att det ska vara tyst i hyreshuset om dagarna ifall du jobbar natt eller är hemma. Vardagsljud som exempelvis lekande barn i lägenheten ovanför får man också förvänta sig. 

Men om huset är väldigt lyhört så att grannarnas normala livsföring hörs in till dig är det inget du ska behöva acceptera. Helt oacceptabelt är när störningarna påverkar din hälsa. Det gäller såväl grannarnas ljud som byggarbeten, tobaksrök, trafik eller renoveringar.

Prata med grannen först, därefter hyresvärden

Är det en granne som stör ska du börja med att prata med personen i fråga. Dialog är alltid den bästa vägen att pröva först.

Om inte det hjälper kan du vända dig till hyresvärden. Den anmälan bör vara skriftlig, oavsett vilka störningar det rör sig om. Extra bra är det om du har inspelningar eller bilder som visar på problemet.

Om det handlar om miljöstörningar kan du till och med be miljöförvaltningen i din kommun om att göra mätningar.

Du måste ha bevis för att få sänkt hyra

Sänkt hyra kan du bara få om din lägenhet inte varit fullt brukbar på grund av störningarna. I så fall ska du, efter att störningarna har upphört, kunna bevisa hur omfattande störningarna har varit och att de varit värre än du ska behöva stå ut med.

Du ska också kunna visa vid vilket datum du lyfte saken för din hyresvärd.

Olika uppfattning om vad som är störande 

Vad konsekvensen blir för hyresgästen i fråga beror på situationen. I allra värsta fall kan man bli uppsagd från lägenheten.

Men bilden av vad som är störande kan vara väldigt olika. Även om du skulle klaga mycket på dina grannar kan det räknas som en störning.

– Det finns olika uppfattningar om vad som är en störning. Det där är en svår balansgång, säger Ellinor Rapp och påminner om att i första hand föra dialog med personen som stör.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]