Kläder som ligger på golvetBristen på plats är något många svenskar irriterar sig över.

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Skanska har i en undersökning tagit reda på vad vi svenskar stör oss på allra mest med hemmet. De allra flesta irriterar sig över bristen på plats men även synliga sladdar är det många som irriterar sig på.

Få människor i Sverige upplever att de har tillräckligt med plats i sina hem. I en undersökning gjord av Skanska visar det sig att bristen på plats och förvaringsutrymmen är det vi svenskar stör oss på allra mest när det kommer till våra hem. Hela en av fyra upplever att det har för lite plats för sina saker.
Även synliga sladdar verkar vara ett återkommande störningsmoment enligt studien.

Bra planlösning extra viktigt när bostadspriserna ökar

Att ha en välplanerad bostad bidrar till att skapa mer rum och få plats med fler saker. Extra viktigt blir det när bostadspriserna är så pass höga, då vill man verkligen kunna utnyttja varje kvadratmeter. Kanske är det därför svenskarna även stör sig så pass mycket på dåliga planlösningar.
– Bostäderna har blivit mindre till ytan och då är faktorer som förvaringsmöjligheter och planlösning extra viktiga, säger Magnus Lambertsson, marknads- och försäljningschef på Skanska Nya Hem.

Hallen är det minst uppskattade rummet

I undersökningen tog man även reda på vilket rum svenskarna uppskattar minst. Inte helt förvånande är det hallen. Orsaken till detta beror bland annat på att man inte har plats att förvara ytterkläder och skor.
Detta problem är främst påtagligt i äldre lägenheter. I nyproduktioner har nämligen köparen många gånger möjlighet att påverka planlösningen. Några större ändringar kan man dock inte räkna med att få göra vilket skiljer sig från hur det ser ut på många platser utomlands.
I andra länder är det inte helt ovanligt att man köper ett antal kvadratmeter som man sedan får anpassa efter sitt egna behov.

Detta irriterar sig svenskarna på allra mest i sina hem

  1. För lite förvaringsutrymme
  2. Opraktisk planlösning
  3. Dålig ventilation och värme
  4. Synliga sladdar
  5. Slitna ytskikt och inredning
Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]