Foto: CSN/Pressbild

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Ta inte ett större lån än du behöver och låna inte pengar för en utbildning du inte tycker om. Det finns mycket att tänka på innan man som student ansöker om studiemedel hos CSN. Här är fyra tips på hur du bör förhålla dig till ditt studielån.

Denna höst har över 200 000 högskole- och universitetsstudenter ansökt om studielån hos CSN. Att låna pengar för att klara studierna är för många en nödvändighet. Men det finns samtidigt en hel del saker att tänka på för att få ut så mycket som möjligt av studielånet. Här fyra saker du ska tänka på för att du ska få ut så mycket som möjligt för ditt CSN-lån.

Prova på ett jobb med anknytning till vad du vill studera

Att påbörja en utbildning för att sedan inse att man valt fel är vanligt förekommande. Att då samtidigt ha dragit på sig stora CSN-lån för en utbildning som inte lett till någonting är något du vill undvika.
Är du osäker på vad du vill studera efter gymnasiet, ta ett år eller två och försöka arbete med något som har anknytning till vad du tror du vill göra. På så sätt kan du känna efter om du tror att det är något för dig. När du sedan drar på dig studieskulder från CSN så vet du åtminstone att den utbildning du valt är något för dig.

Ta inte större studielån än du behöver

Låna aldrig mer pengar än du behöver. Även om räntan är låg så är det fortfarande pengar som ska betalas tillbaka. Har du möjlighet att arbeta vid sidan av studierna kanske du klarar dig på ett något mindre studielån.
Du ska inte låna pengar bara för att, se till ditt behov och vad du behöver för att kunna försörja dig själv.

Kortare tid att betala tillbaka CSN-lån om du börjar studera sent

Självklart behöver man inte börja studera direkt efter gymnasiet men vänta inte heller för länge. Att vänta för länge ger dig kortare tid på arbetsmarknaden och därmed sämre förutsättningar att få en hög pension. Dessutom får du kortare tid på dig att betala tillbaka studielånet.
Det ideala är att börja studera som ung och på så sätt komma ut på arbetsmarknaden så tidigt som möjligt. Det är dock viktigt att du inte stannar kvar på utbildningen om du inte trivs bara för att komma ut på arbetsmarknaden så tidigt som möjligt. Du ska arbeta i många år och då är det viktigt att du trivs med vad du gör.

Betala tillbaka dyrast lån först

Du har 25 år på dig att betala av ditt studielån eller tills att du har fyllt 60 år. Under den tiden kommer du troligtvis samla på dig olika lån, alltifrån billån, till vanliga privatlån och bostadslån. Dessa lån har högre ränta än lånet för dina studier och bör därför prioriteras.
Ju längre du dröjer med att betala av ett lån desto mer pengar kommer du betala i ränta, därför bör du alltid prioritera dina dyraste lån först.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]