Ungt par förbereder sig inför sitt första bostadsköp

Tips & råd

Uppdaterad: 24 maj, 2021

Det kommer alltid finnas olika faktorer som påverkar köp av bostad. Det kan handla om vilken dag visningen ligger på, var bostaden ligger eller hur mycket den kostar. Detta är relativt vanliga faktorer som alltid förekommer. Däremot går det att diskutera för mer otippade faktorer, som faktiskt också kan generera till att bostadsförsäljningen blir annorlunda. En sådan sak kan vara vädret.

Väder påverkar konkurrens och pris

Det kan tänkas vara dumt att tro att vädret kan påverka bostadsköp. Faktum är däremot att vädret spelar roll för hur många potentiella köpare som går på visningen. Ju fler som går på visningen, desto större chans att få fler budgivare som ökar bostadens pris. Om vädret inte är optimalt inför en visning kommer detta generera till att färre personer kommer. På så sätt kan det även leda till att färre personer deltar i budgivningen. Konkurrensen mellan budgivare blir inte lika stor, och därmed blir slutpriset troligtvis lägre än vid hög konkurrens.

Vissa väder är mer lämpliga för visning än andra

Det går enbart att spekulera kring vilka väder som är mest lämpliga för visningar, men det kan ändå ligga en logik bakom det hela. Vädret som påverkan för bostadsköp går däremot inte att påverka själv, i och med att visningar planeras långt i förväg. Du som bostadssäljare får helt enkelt hoppas att vädret är optimalt på din dag för visning.

Regn – Påverkar bostäder i innerstaden

Vid regn känner nog många att de inte vill lämna sina bostäder. Här föredras det istället att stanna kvar inne, istället för att ta sig ut och iväg till en visning. Regn påverkar framför allt bostäder som säljs i innerstaden, där alternativet att köra bilen ända fram till ytterdörren inte finns. Regn kan även tendera till att göra både bostäder och ens humör mörkare.

Solsken – Generellt färre på visning

Utifrån att personer inte vill dyka upp på visningar när det är regn, skulle det gå att tro att tvärtom gäller för solsken, att många känner sig manade att gå ut. Givetvis kommer många känna sig manade att lämna skuggan inne i hemmet, men kanske inte lika många för att kliva in och studera ett annat hem. En solig dag spenderas för många hellre utomhus med familj eller vänner, i en park eller på en uteservering.

Mulet eller halvklart – Perfekt dag för visning

Ett väder som ligger mittemellan och är ganska neutralt skulle kunna vara passande för en visning. Mulet eller halvklart väder ger inget skäl till att inte gå ut, till skillnad från åska och spöregn. Det ger heller inget upphov till att du verkligen måste ta vara på vädret och spendera dagen ute. På så sätt kan du gå på en visning utan att känna dig besvärad över vädret.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]