Okategoriserade

Våldet har ökat i Sverige, och även bostadsmarknaden påverkas – mäklarna får flera frågor om hur säkert ett område och om det varit utsatt för skottlossning. Kriterierna för bostadsköpare har ändrats i takt med klimatet i omgivningen.
– Vi hjälper allt fler kunder att hitta bostäder utifrån de kriterier de anser är viktiga och ett är att man inte vill bo i ett område påverkat av organiserad brottslighet, säger Fredrik Kullman, VD på Bjurfors.
Marcus Svanberg som förmedlar fastigheter på Länsförsäkringar menar att priset sjunker om ett bostadsområde ofta drabbas av våld.

Våldsvåg

Frågor om skjutningar och säkerhet paras ofta ihop med frågor om penningtvätt, dessa frågor dyker numera upp på visningarna. I slutet av 2023 drabbades hela Sverige av en våldsvåg. Mäklarbranschen möter helt nya krav. Ingen vill bo i ett område med organiserad brottslighet.
Erik Wikander, vice VD på Svensk Fastighetsförmedling säger:
– Om du går på utsatta områden så kan du få frågor på ett annat sätt kring detta men samtidigt har vi sett att alltmer sker inom ”vanliga” områden. Det är en allmän oro, ”skulle det kunna ske här?”
Bostäder i ett brottsdrabbat område får ett lägre värde, menar han, men ännu så länge är det endast spridda skurar.

Hitta bästa lånelöftet

Hitta bästa lånelöftet
  • Hjälper dig hitta lägsta möjliga ränta
  • Jämför flera banker samtidigt
  • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande

Penningtvätt

Men fler nya utmaningar än själva våldet dyker upp för mäklarkåren, som exempelvis penningtvätt. Även om inte alla köp är kopplade till brottsliga handlingar är det allt vanligare att köparen vill betala bostaden kontant.
Magnus Svanberg menar att informationsutbytet mellan myndigheter och banker behöver öka.
– Vi vet att de kriminella gängen försöker att påverka oss och våra medarbetare och vi har historiskt sett haft konkreta hot riktade mot mäklare om man inte samarbetar och accepterar ett upplägg, säger Fredrik Kullman.

Läs även våra artiklar

Köpa bostad
Sälja bostad

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]