hand lämnar nyckel i en annan handVid bostadsbyte får du förstahandskontrakt på en annan lägenhet, medan den lägenhetens innehavare får ta över din. Foto: Ralf Maassen (DTEurope)/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 6 april, 2021

Ett bostadsbyte kan bli en riktig win-win-situation. Du får en ny bostad som passar dina behov bättre, och hjälper samtidigt någon annan som har glädje av din gamla lägenhet. Dessutom slipper hyresvärden leta efter en ny hyresgäst. Men det finns vissa saker att tänka på.

Säga upp kontrakt efter bostadsbyte

Fråga: Om jag vill byta hyresrätt med en annan och allt blir godkänt av hyresvärden med allt vad det innebär. När får jag säga upp min lägenhet som jag byter till om det blir så av nån anledning? Kan hyresvärden neka det?

Svar: När du byter hyresrätt med någon tar du över förstahandskontraktet för lägenheten du byter till. Då gäller samma regler för att säga upp kontraktet som i vanliga fall. Till exempel behöver du följa den uppsägningstid som gäller hos din nya hyresvärd.

Hyresvärden kan inte neka dig att säga upp kontraktet på andra grunder än för andra hyresgäster.

Byten som inte godkänns kan prövas hos hyresnämnden

Fråga: Mina föräldrar ska flytta och vill överlåta hyreskontrakt till mig (barnet) i familjen. Jag har bott i lägenheten till och från i över 3 år och har även varit folkbokförd på adressen under längre tid än så. Hyresvärden menar på att det är orimligt att jag har bott i lägenheten och vill inte godkänna överlåtelse av hyreskontraktet.

Hur går man tillväga i en sådan här process när ord står mot ord? Hur går man vidare? Är detta vanligt förekommande och vad är chansen till att man inte får överlåtelse av kontraktet?

Svar: Om hyresvärden inte godkänner överlåtelsen kan du vända dig till hyresnämnden och pröva frågan där. De prövar då om du kan anses ha bott tillsammans med dina föräldrar i tre år.

Jag kan tyvärr inte svara på vilka chanser du har eller hur vanligt det är. Läs gärna Hyresnämndens sida om att överlåta bostad för närmare information om deras villkor. Där hittar du också en ansökningsblankett som ni kan använda.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]