Mäklare visar en bostad för ett parMäklarens provision är inräknad i bostadens försäljningspris. Foto: goodluz/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Det har återigen blivit dags för veckans läsarfrågor. Den här veckan svarar vi bland annat på om mäklararvodet är inräknat i försäljningspriset och om en inneboende ska behöva betala hyra för ett rum som står tomt.

Mäklarens arvode är inräknat i försäljningspriset

Fråga: Jag undrar om mäklarens arvode vid en bostadsförsäljning är inräknad i försäljningspriset?
Svar: Ja, mäklarens arvode är inräknat i försäljningspriset.

Din hyra som inneboende ska baseras på hur stor del av bostaden du bor på

Fråga: Jag är inneboende och betalar 3 000 kronor i månaden för mitt rum. Vi är 3 personer som bor här och vi delar alla på hyran som är på 9000 kronor. Nu ska en flytta ut och min värd vill då att jag ska betala halva hyran, alltså hälften av det rum som nu blir ledigt. I mitt kontrakt står det att min hyra är 3000 och att jag hyr 1 rum. Har min värd rätt att kräva denna hyreshöjning av mig?
Svar: Din hyra ska baseras på hur stor del av bostaden du bor på och använder. Om du inte har tillgång till det rummet ska du inte heller betala hyra för det. Hyresvärden kan ändra i hyresvillkoren men måste då meddela dig om detta. Det du kan göra är att inte godkänna någon hyreshöjning. I sådana fall måste hyresvärden kontakta hyresnämnden och där ansöka om ändring av hyresvillkoren.

Se till att alla villkor framgår i hyreskontraktet

Fråga: Jag är på väg att skriva under ett avtal för inneboende. I kontraktet står det inget om att el, vatten och wifi ska ingå i hyran men det stod däremot tidigare i annonsen. Är detta något jag borde ta upp med hyresvärden innan jag skriver under kontraktet?
Svar: Ja, jag skulle rekommendera dig att ta upp detta med hyresvärden och be att få det inskrivet i kontraktet. Det är viktigt att alla villkor framgår i kontraktet. Annars är risken att du kommer få betala för det i efterhand.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]