Brevlådor på ett stängsel intill en landsvägDet är inte lag på att du måste ha en brevlåda. Foto: Oleg_Mit/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Det har återigen blivit dags för veckans läsarfrågor. Denna vecka svarar vi på frågan om alla delägare av en fastighet måste betala fastighetsskatt och om du är skyldig att ha en brevlåda uppsatt utanför ditt hus.

Du är inte skyldig att betala hyra på den adress du är folkbokförd

Fråga: Är jag skyldig att betala hyra på den adress där jag är folkbokförd?
Svar: Nej, var du är folkbokförd någonstans är inte avgörande för om du är skyldig att betala hyra eller inte. Det är personen som står på kontraktet som är skyldig att betala hyran. Tänk dock på att ett kontrakt inte behöver vara skriftligt för att gälla, ett muntligt kontrakt gäller även det.

Varje delägare betalar sin del av fastighetsskatten

Fråga: Vem ska betala fastighetsskatten om det finns flera delägare?
Svar: I de fall där det finns flera delägare ska var och en betala sin andel av fastighetsskatten. Samtliga ägare är skatteskyldiga, såväl fysiska som juridiska personer.

Det finns ingen lag på att du måste ha brevlåda

Fråga: Är det lag på att ha en brevlåda? Jag får nästan all min post digitalt och skulle därför vilja ta bort min brevlåda.
Svar: Det finns ingen lag som säger att du måste ha en brevlåda men så länge du trots allt kan få fysisk post skulle jag avråda dig från att ta bort brevlådan. Det försvårar både postgången och din möjlighet att ta del av din post.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]