Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Veckans läsarfrågor är tillbaka för sista gången det här året. Idag svarar vi bland annat på frågan om det är ok att lägga ett förhandsbud innan man varit på visning och om det krävs tillstånd från bostadsrättsföreningens styrelse för att hyra ut en parkeringsplats.

Du kan lägga förhandsbud innan det varit visning på lägenheten

Fråga: Jag har hittat en lägenhet jag är intresserad av men jag vill inte vänta tills efter visningen med att lägga ett bud. Får man lägga ett förhandsbud innan man ens varit på någon visning?

Svar: Ja, du kan absolut lägga ett förhandsbud. Att lägga förhandsbud är relativt vanligt, framförallt i större städer. Fördelen med det är att du kan slippa konkurrensen om bostaden och en utdragen budgivning. Det är dock viktigt att du lägger ett bud som fångar säljarens intresse. Ofta krävs det ett bud en bit över utgångspriset för att få säljaren intresserad.

Du måste ha styrelsen tillstånd för att få hyra ut din parkeringsplats

Fråga: Jag bor i en bostadsrätt och har en tillhörande parkeringsplats som jag inte behöver. Krävs det tillstånd från styrelsen om jag vill hyra ut den?

Svar: Ja, det krävs tillstånd från styrelsen för att du ska få hyra ut parkeringsplatsen. Det är upp till varje enskild styrelse att utforma vilka regler som gäller kring uthyrning av parkeringsplats.

Andrahandsuthyrningar brukar oftast vara på ett år i taget

Fråga: Jag ska ut och resa och har tänkt att hyra ut min bostad under tiden. Hur länge kan jag förvänta mig få hyra ut min bostad? Förhoppningen är att jag ska kunna vara ute och resa flera månader om året.

Svar: Hur länge du får hyra ut din bostad är svårt att svara på. Vill du vara borta en längre tid är det inte ovanligt att du får tillåtelse att hyra ut bostaden ett år i taget. Ska du fortsätta resa efter det måste du ansöka om ett nytt tillstånd för att få hyra ut bostaden igen.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]