Villaidyll i en StockholmsförortPrisutvecklingen på villor i storstadsregionerna har varit enorm under de senaste 36 månaderna. Låga räntor, hög efterfrågan och litet utbud har trissat upp priserna. Foto: Roland Magnusson/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Bostadsmarknaden fortsätter att blomstra och det låga utbudet på bland annat villor göra att priserna på villor i storstadsregionerna fortsätter att öka. I Storstockholm har snittvillan under de senaste 36 månaderna blivit 1,4 miljoner kronor dyrare, skriver SvD Näringsliv

Prisutvecklingen på villor i storstadsregionerna har varit enorm de senaste 36 månaderna. Sedan januari 2018 har priserna ökat rejält och villamarknaden är allt annat än sval just nu. I Nacka som leder prisutvecklingen har villapriserna ökat med över 30 procent sedan januari 2018. Därefter hittar vi Danderyd och Österåker som också haft en enorm prisuppgång på villor i Storstockholm.

Dyra bostäder i storstäderna fortsätter stiga i pris

Storstockholm har alltid haft landets dyraste villamarknad. Men det verkar inte påverka priserna som fortsatt att stiga. Under de senaste 36 månaderna har villapriserna stigit med i snitt 26 procent. I dag ligger snittpriset för en villa i Storstockholm på 5,8 miljoner kronor. Det är 1,4 miljoner kronor mer än snittpriset på en villa i januari 2018.

I Stormalmö steg genomsnittspriset med 800 000 kronor från 3,8 miljoner kronor till 4,6 miljoner kronor från januari 2018. Och i Storgöteborg steg genomsnittspriset för en villa från 4,6 miljoner kronor till 5,4 miljoner kronor. 

Sett till riket som helhet steg villapriserna i genomsnitt med 21 procent under de senaste 36 månaderna. Snittpriset för en villa steg med 600 000 kronor från 3,1 miljoner kronor till 3,7 miljoner kronor.

Prisutvecklingen kraftigare på villor

Det finns inget tydligt svar på om pandemins restriktioner med distansarbete och minskad pendling har påverkat priserna. I till exempel Uppsala och Nyköping ligger prisutvecklingen under rikssnittet. 

När det gäller bostadsrätter har prisutvecklingen inte varit lika kraftig som på villor. För bostadsrätter har genomsnittspriset stigit med 15 procent i hela riket under de senaste 36 månaderna.

Pandemin kan vara en orsak till den starka prisutvecklingen

Prisstegringen på villor accelererade under det senaste halvåret och enligt storbankernas prognoser kommer bostadspriserna att fortsätta stiga. En förklaring till stigande bostadspriser kan vara de räntesänkningar som gjordes under våren.

Men det kan även bero på de restriktioner som infördes till följd av pandemin vilket lett till att hushållen har större marginaler när konsumtionen av nöjen, restaurangbesök, resor och kläder har minskat rejält. 

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]