En grå villa med en stor gräsmättaDen senaste månaden har priserna på villor stigit medan priserna på bostadsrätter har stått still. Foto: Frank Bach/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Villapriserna stiger i landet medan priserna på bostadsrätter ligger kvar på en oförändrad nivå. Det visar siffror från Svensk mäklarstatistik. Den senaste månaden har utbudet av villor ökat, och senare i maj kan vi nå rekordnivåer.

Priserna på villor fortsätter att stiga i riket som helhet. Den senaste månaden har priserna gått upp med en procent i landet och tre procent de senaste tre månaderna, det visar siffror från Svensk mäklarstatistik.
Den största ökningen förra månaden skedde i Storstockholm där villapriserna gick upp med två procent.

Även utbudet av villor ökar

Det är inte bara priserna på villor som stiger utan även utbudet och antalet genomförda försäljningar. Bara i år har det sålts cirka tre procent fler villor än samma period förra året.
Staffan Tell, som är presstalesman på Hemnet, säger till SvD att utbudet är på väg mot rekordnivåer senare i maj. Utbudet ser ut att vara ännu större än strax innan det skärpta amorteringskravet infördes den 1 mars förra året.

Priserna på bostadsrätter sjunker

Priserna på bostadsrätter har inte haft samma prisuppgång som villorna utan i stället har priserna varit oförändrade den senaste månaden. Den senaste tremånadersperioden har vi dock sett en svag uppgång med en procent. Enligt Fredrik Kullman, som är Bjurfors vd, är det något förvånande eftersom april vanligtvis är en stark månad.
Av landets tre största städer är det bara i Göteborg som priserna på bostäder har stigit. I april gick priserna upp med två procent i centrala Göteborg medan priserna var oförändrade i både Stockholm och Malmö.

Bostadsmarknaden är stabilare än tidigare

Trots att prisutvecklingen skiljer sig åt mellan olika boendeformer och städer är det en stabilare bostadsmarknad vi ser nu än för ett år sedan. Det sker inte några direkta prisfall någonstans, och i det stora hela är det inga stora prisförändringar som har skett för vare sig villor eller bostadsrätter.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]