Bostad Direkt förmedlar andrahandsbostäder till både privatpersoner och företag. På deras sajt kan du söka efter boenden som hyrs ut i andra hand runt om i Sverige, eller lägga ut en egen annons om du själv vill hyra ut en bostad. Tjänsten kostar ingenting och kan användas under hela processen för att underlätta för såväl hyresgäst som uthyrare.

Vårt omdöme om Bostad Direkt

Bostad Direkt är ett tryggt, enkelt och billigt sätt att hitta lediga bostäder. Du behöver inte betala för någon bostadskö för att ha möjlighet att hitta en bostad, utan det som styr är den tid du lägger på att själv söka och formulera din profil. Även den som vill hyra ut sin bostad i andra hand får bra vägledning och stöd under hela processen, från annonsering till kontraktskrivning och själva uthyrningsperioden.

Dock är det nästan uteslutande bostäder i Stockholm som annonseras, medan annonsutbudet på andra orter är betydligt mindre och oregelbundet. Det är alltså främst de som söker bostad i Stockholmsområdet som har någon större chans att hitta vad de söker via Bostad Direkt.

Vad vi gillar med Bostad Direkt

  • Lång erfarenhet av bostadsförmedling
  • Enkelt och tryggt för alla parter
  • Digitala hyreskontrakt

Bostad Direkt förmedlar hyresbostäder till privatpersoner och företag

På Bostad Direkts webbplats kan både privatpersoner och företag söka och hyra bostad. Du som planerar att hyra ut en bostad i andra hand kan använda dig av Bostad Direkt för att annonsera din bostad och hitta en hyresgäst.

  • Privat bostadssökande. Som bostadssökande kan du lägga upp en personlig profil där du formulerar vilken bostad du söker. Uthyrare kan då kontakta dig direkt om de har en bostad som kan intressera dig. Du kan även själv söka bland bostadsannonserna och prenumerera på bostäder som matchar dina önskemål.
  • Företag. Ni får en personlig hyresmäklare som hjälper er att hitta en hyresbostad som passar företaget. Mäklaren ordnar också med hyreskontrakt och finns tillgänglig för rådgivning även under hyresperioden. Företaget kan också ta del av extratjänster, som exempelvis städning.
  • Uthyrare. När du har lagt upp en annons kan du antingen ta emot intresseanmälningar eller själv söka bland bostadssökandes profiler. Du väljer själv vem du vill hyra ut till. Betalningen går via Bostad Direkt så att du kan känna dig trygg med att den kommer in i tid.

Long Stay Hotel för pendlare och tillfälligt boende

Bostad Direkt erbjuder även boendet Long Stay Hotel. Det är ett hotell vid Brommaplan för den som behöver tillfälligt boende i Stockholmsområdet. Det passar exempelvis perfekt för pendlare eller för den som behöver tillfälligt boende i samband med något projekt.

Så använder du Bostad Direkt

På Bostad Direkts startsida väljer du direkt om du är ute efter att hyra en bostad privat, åt ett företag eller om du själv vill lägga upp en bostadsannons. Därefter får du vägledning för din specifika situation och kan registrera dig som sökande eller uthyrare.

1. Registrera dig kostnadsfritt

Det kostar ingenting att registrera sig på Bostad Direkt eller att använda tjänsten. Ingen av parterna behöver betala några kostnader, utöver själva hyran för hyresgästens del.

2. Sök efter bostäder i Stockholm och resten av Sverige

För att söka bostad fyller du först i var i Sverige som du söker bostad. Allra flest annonser finns för bostäder i Stockholm, där också Bostad Direkt har sitt huvudfokus. Men det förekommer även tillgängliga bostäder i andra regioner.

Du kan sedan specificera sökningen ytterligare för att hitta en bostad som passar dina önskemål. Till exempel kan du välja om boendet ska vara möblerat, hur många rum som ska finnas och ifall du söker ett rum, en lägenhet eller en villa. Du kan också ställa in en maxhyra och vilken hyresperiod du önskar.

3. Skapa och signera hyreskontrakt online

När bostadssökande och hyresvärd har hittat varandra och kommit överens om en uthyrning är det dags att ordna med hyreskontrakt. Genom Bostad Direkt skapas automatiskt ett hyreskontrakt som är anpassat efter affären och som signeras online. Detta förenklar processen och gör samtidigt att båda parter kan känna sig tryggare.

Om det är ett företag som ska hyra bostaden får de hjälp av en hyresmäklare att skriva kontraktet.

4. Ordna betalningen via Bostad Direkt

Betalningen av hyran sköts via Bostad Direkt, vilket innebär att hyresvärden kan känna sig trygg med att hyran kommer in i tid. När det gäller företagslägenheter är det Bostad Direkt som blir företagets hyresvärd, vilket också bidrar till ökad trygghet.

Vanliga frågor om Bostad Direkt

Hur länge måste jag vänta på en lägenhet?

Bostad Direkt har inget kösystem likt de stora bostadsbolagen. Det innebär att du kan få en lägenhet direkt.

Finns det förstahandskontrakt på Bostad Direkt?

Nej, Bostad Direkt har inga egna boenden utan förmedlar enbart boenden i andrahand.

Var har Bostad Direkt tillgängliga bostäder?

På vilka orter det finns tillgängliga bostäder varierar beroende på vilka annonser som läggs ut. Använd sökverktyget på Bostad Direkt för att se om några bostäder finns tillgängliga där du söker bostad.

Har Bostad Direkt några studentbostäder?

Bostad Direkt har inte någon särskild tjänst för studentbostäder, men många annonser specificerar att bostaden hyrs ut till studenter. Det är upp till uthyrarna själva vem de vill hyra ut sin bostad till.

Kan jag få hjälp med hyreskontrakt för villa?

Ja, Bostad Direkt erbjuder digitala hyreskontrakt för villor som annonseras ut. När du har hittat en hyresgäst skapas hyreskontraktet automatiskt på sajten.

Om Bostad Direkt

Bostad Direkt är en bostadsförmedlare som inriktar sig mot andrahandsbostäder. Tjänsten startade 1994 och har därför många års erfarenhet av att förmedla bostäder mellan privatpersoner, och även från privatpersoner till företag. Bostad Direkt är också kunniga i juridiska frågor som rör uthyrningsmarknaden.

Filip Svensson
Filip Svensson Boendeskribent filip.svensson@boupplysningen.se