Uppdaterad: 15 maj, 2024

Sambla är en låneförmedlare som jämför låneräntor hos olika banker och långivare. Tjänsten fungerar som en mellanhand mellan låntagaren och banken, där låntagaren får en samlad bild av de olika bankernas räntor och därmed kan hitta det billigaste lånet.

Vårt omdöme om Sambla

Samblas service och kundtjänst får mycket höga betyg och bra recensioner från tidigare kunder. Deras stora nätverk av banker och låneförmedlare gör att du har en god grund att utgå från när du ska avgöra vilken bank som kan ge dig den bästa räntan. Ansökningsprocessen går snabbt och det är fullt möjligt att få lånet klart inom några dagar.

Däremot behöver du uppfylla ett visst inkomstkrav för att använda Sambla. Fördelen med det är att du kan få ett lån även om du har betalningsanmärkningar.

Bland alla låneförmedlare på marknaden är Sambla den som fått högst betyg på Trustpilot. Vad gäller samarbeten med banker har de flesta låneförmedlarna ungefär likvärdigt utbud. Vår summering är att vi starkt rekommenderar att använda Sambla med motivering till att dom har marknadens högsta betyg bland tidigare kunder.  

Boupplysningen omdöme: 4,8 av totalt 5
Trustpilot omdöme: 4,8 av totalt 24 159 omdömen

Vad vi gillar med Sambla

 • Jämför över 40 långivare med en ansökan
 • Ansökan tar max 2 minuter och man får besked idag
 • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande

Sambla jämför lån från 40 olika banker

Med Samblas tjänst kan du jämföra lån mellan olika banker för att få den lägsta möjliga räntan. Sambla samarbetar med 40 olika banker och långivare, vilket gör att du får en mycket tydlig bild av vilken långivare som kan erbjuda dig det billigaste lånet.

På Samblas hemsida kan du jämföra lån mellan 5.000 upp till 600.000 kronor. Förutom att jämföra nya lån kan du även jämföra räntor för att samla dina lån hos en långivare. Du kan också få personlig rådgivning via Sambla när du ska ansöka om lån eller välja mellan olika låneförslag.

Grundkrav för att låna

 • Minst 18 år
 • Månadsinkomst på minst 8 400 kr
 • Folkbokförd i Sverige under minst 1 år
 • Inga aktiva skulder hos Kronofogden de 6 senaste månaderna

Lånevillkor för privatlån och samlingslån

Antal banker som jämförs40 st
Lånebelopp5.000 – 600.000
Återbetalningstid1 – 20 år
Ränta5,20 % – 33,99 %
DirektutbetalningNej
Utbetalning3 – 5 bankdagar
KreditupplysningUC, endast 1
Uppläggningsavgift0 – 795 kr
BetalningsanmärkningJa, det är ok
Skuldsaldo hos KronofogdenAccepteras ej
Lån utan räntaNej

Varför du borde testa Sambla

 • Alla bankers ränta på ett ställe. Du får en god överblick över vilka lån som finns att välja mellan och var du kan få bäst ränta och villkor.
 • Bara en kreditupplysning. Sambla tar kreditupplysning på dig som alla banker sedan får ta del av. Det är positivt för din kreditvärdighet, eftersom flera kreditupplysningar kan ge ett dåligt intryck hos långivare och därmed driva upp räntorna.
 • Personlig rådgivning. Du kan ringa till Samblas kundtjänst när som helst under processen om du vill ha rådgivning eller föredrar att göra ansökan via telefon. Öppettiderna är generösa de flesta vardagar, men kundtjänsten har stängt under helgerna.

Banker som jämförs

Banker som jämförs hos sambla

Trygghetsförsäkring och ett stipendium

Förutom den huvudsakliga tjänsten har Sambla även några andra erbjudanden som kan gynna dig ekonomiskt. Ett av dem är en trygghetsförsäkring som hjälper dig vid oförutsedda händelser som gör det svårt att betala dina månadskostnader, till exempel arbetslöshet eller sjukdom. Du kan försäkra mellan 1 000 och 10 000 kronor i månaden i upp till 12 månader. 

Sambla delar också ut ett studiestipendium på 10 000 kronor. Stipendiet kan sökas av studenter som vill studera utomlands eller redan har studerat utomlands en termin.

Vilken ränta får jag

Detta är en fråga som inte går att svara på. Räntan sätts individuellt utefter dina ekonomiska förutsättningar. Men det finns ett par saker som du kan göra för att öka möjligheten till en lägre ränta.

5 tips till en lägre ränta

 • Medsökande – Du kan sänka räntan på ditt privatlån i genomsnitt med flera procentenheter genom att ha med en medsökande enligt Samblas egna statistik. Genom att ha med en medsökande ökar du även möjligheten till fler låneförslag.
 • Undvik flera ansökningar – Det görs en kreditkontroll (UC) varje gång du skickar in en ansökan till en låneförmedlare eller en bank. Varje kreditupplysning försämrar dina chanser till en bättre ränta.
 • Återbetalningstid – Banken eller långivaren tar en större risk ju längre löptiden blir. Detta medför att man måste ta en högre ränta för att kompensera risken. Att välja en lång löptid ger en lägre månadskostnad, vilket vi förstår känns lockande. Men gå igenom din ekonomi och försök välj kortast möjliga löptid ifall du vill öka chansen till en låg ränta.
 • Kreditvärdighet – I huvudsak utgår kreditgivaren från en kreditupplysning (UC). Här kan dom se din taxerade inkomst, skuldsättning, begärda kreditupplysningar och eventuella betalningsanmärkningar. Här kanske du kan förbättra något innan du ansöker? Du kanske exempelvis har ett kreditkort med outnyttjad kredit. Ett kreditkort med outnyttjad kredit kommer att försämra din kreditvärdighet även om krediten på kortet inte utnyttjas.
 • Förhandla – Ring till Sambla och fråga din personliga lånerådgivare ifall det finns något du kan göra för att sänka räntan. Det kan handla om kompletterande dokument eller att du sänker lånebelopp alternativt löptid. Våga pressa bankerna och var tuff vid förhandling.

Så jämför du lån med Sambla

Att använda Sambla är helt gratis. De villkor du måste uppfylla för att få lån via Sambla är att du är myndig, folkbokförd i Sverige och har en inkomst på minst 8 400 kronor i månaden. Du får inte heller ha haft några skulder hos Kronofogden det senaste halvåret.

1. Ansök om lån

Du börjar med att fylla i en ansökan på Samblas hemsida. Där specificerar du hur mycket du vill låna, hur lång lånetid du vill ha och om det handlar om ett nytt lån eller om du vill samla lån. Du får också fylla i vissa uppgifter om dig själv, som personnummer, anställningsform och eventuell medsökande.

Du binder dig inte till något lån när du ansöker i det här skedet. Du kommer bara att få förslag att jämföra och är inte skyldig att välja något låneerbjudande. En ansökan tar ca 2 minuter enligt deras hemsida.

Få hjälp att hitta lägsta räntan

Få hjälp att hitta lägsta räntan
 • Jämför flera banker samtidigt
 • Ansökan är kostnadsfri och ej bindande

2. Få förslag på lån från bankerna

Efter din ansökan kan du få de första låneförslagen inom några minuter. Inom ett dygn får du svar från alla banker som Sambla samarbetar med.

Det är dock inte säkert att alla banker väljer att ge dig ett låneförslag, eftersom de kan ha mycket olika villkor. 

3. Välj låneförslag

När du har låneförslagen samlade kan du jämför bankernas räntor och villkor för att avgöra vilket lån som passar dig bäst. Du kan få hjälp av Samblas rådgivare att välja lån.

4. Signera och få pengarna inom några dagar

När du har hittat det låneförslag som du vill anta kan du signera lånet digitalt eller i pappersform. Inom 1–3 dagar ska du få dina pengar insatta på ditt konto. 

Vanliga frågor om Sambla

Kostar det något att använda Sambla?

Nej, för dig som söker lån är det helt kostnadsfritt. Istället får Sambla provision från långivaren, utan att det påverkar dina lånevillkor.

Kan jag ansöka om lån om jag har en betalningsanmärkning?

Ja, du kan ansöka om lån via Sambla även om du har en betalningsanmärkning. Däremot får du troligtvis inte svar från alla banker. Även räntorna du blir erbjuden kan påverkas av att du har betalningsanmärkningar.

Är Sambla bra jämfört med Lendo och andra låneförmedlare?

Ja, Sambla har bland de bästa omdömena från tidigare kunder hos låneförmedlarna.

Får jag hela beloppet jag ansöker om?

Hur mycket du får låna beror enbart på din kreditvärdighet. Du kan alltså få ett beviljat lån på delar av beloppet eller bli helt nekad om din kreditvärdighet inte är god nog.

Ringer Sambla upp mig?

Ja, Sambla kan ringa upp dig för att ställa kontrollfrågor i samband med att du får ett låneerbjudande. Du kan också välja att skriva in ditt telefonnummer på hemsidan och be Sambla kontakta dig om du vill ha hjälp med din ansökan.

Vilka banker samarbetar Sambla med?

Sambla samarbetar med över 40 st banker och långivare. Här nedanför hittar du ett urval av deras partners. 

Ikano bank, Swedbank, Resurs bank, Ica banken, Coop, Santander, Wasa kredit, Lunar, Komplett bank, Marginalen bank, Sevenday bank, Svea ekonomi, Konsumentkredit, Lån & spar bank, Goodcash.se, Fellow finance, Brocc, Collector bank, Money go, Nordax bank, Avida, Nordnet, re:member, Moank, Instabank, OKQ8, Wästgöta finans, Brabank, Nstart

Är min ansökan bindande?

Nej, du har ingen förpliktelse att fullfölja något efter att ha skickat en ansökan. Det är först när du skrivit under ett låneförslag, antingen via BankID eller med bläckpenna via hemskickade lånehandlingar du är bindande till lånet.

Om Sambla AB

Sambla AB startade 2014 och förmedlar lån till kunder som en mellanhand mellan lånetagare och banker. Företaget är i dag en populär låneförmedlare och har hjälpt hundratusentals kunder att jämföra lån. Förutom i Sverige har Sambla också verksamhet i Norge, Finland och Danmark.

Sambla.se ingår i koncernen Sambla Group AB. Man bedriver även hemsidorna Compari, Lånemarknad och den välkända låneförmedlaren Advisa.se.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]