Så kan du undvika stress vid en bostadsaffär

maj 12, 2017
  • maj 12, 2017

Det är mycket man ska ha i åtanke när det är dags för ett bostadsköp. Man ska gå på visning, lägga rätt bud vid rätt tidpunkt och säkerställa att banken alltid är med på tåget gällande förhandlingar av bostadslån. Och kanske sköter man parallellt med ett bostadsköp även en försäljning av sin nuvarande bostad. Allt detta samtidigt som man ska fortsätta se till att vardagen med jobb, barnhämtning och allt vad det innebär flyter på. Det är inte svårt att förstå att en bostadsaffär kan upplevas som en stressig situation för många människor. Det finns dock många saker som kan förenkla en bostadsaffär och minska stressnivån, exempelvis kan man anlita en mäklare som kan hjälpa dig med många av de frågor och eventuella utmaningar som uppstår vid ett bostadsköp- eller försäljning. Osäkerhet är något som också skapar stress hos många. Genom att vara väl påläst kan du minska denna.

Budgivningen upplevs som den stressigaste situationen

Det är konstaterat att en bostadsaffär skapar mängd känslor hos människor. Även om ett köp eller försäljning av en bostad ofta är en rolig upplevelse tenderar den att skapa stress hos många. Dock verkar det enligt de senaste undersökningarna som om det framförallt är kvinnor som blir stressade i dessa situationer, framförallt när köpet eller försäljningen nått sitt slutgiltiga skede – budgivningen. Enligt SBAB uppger endast 49 % av männen att de upplever stress under en budgivning jämfört med kvinnor där 63 % uppger att de blir stressade i samma situation.

Orsaken till att budgivningen är det mest nervösa momentet menar SBAB beror på strikt ekonomiska faktorer. Detta för att många, och då framförallt kvinnor, upplever en oförmåga när det kommer till ekonom, räntor och pengar. Troligtvis existerar oförmågan i många fall inte utan det enbart handlar om ett bristande självförtroende. Det är vanligt förekommande i förhållanden att kvinnor lämnar över det ekonomiska ansvaret till sin partner vilket också resulterar i att när det gäller större ekonomiska beslut bli kvinnor mer stressade då de känner sig oerfarna.

Så kan du minska stressen gällande bostadsköpet

Även om SBABs undersökning tyder på att kvinnor blir mer stressade än män är det fortfarande många män som likt kvinnor uppger att de är stressade under ett bostadsköp. Det finns flera saker som man kan göra för att lugna ner sig själv, motverka eller helt undvika stresskänslor under bostadsaffärsprocessen. Det bästa tipset att du sätter dig in i situationen och läser på vad som gäller vid bostadsköp- eller försäljningar. Här på Boupplysningen.se finns både en guide för köp av bostad och för försäljning av bostad där du kan läsa på om vad som är bra att tänka på i en bostadsaffär.

Tips! Se till att vara så påläst som möjligt om hur bostadsaffärer går till för att inte bli stressad över ett överraskande moment!

Ett tips är att anlita en mäklare som kan hjälpa dig genom bostadsaffären. Ofta har mäklaren många bra tips på råd som kan lösa många av dina problem. Dessutom kan du genom att anlita en mäklare helt undvika att själv behöva ansvara för vissa steg i bostadsprocessen. Exempelvis kan en mäklare hjälpa dig att hitta bostäder som denne tror att du är intresserad av om du är ute efter att köpa en bostad. På samma sätt kan en mäklare också hjälpa dig att hitta spekulanter om du ska sälja din bostad genom sitt eget kontaktnät och marknadsföring. På så sätt sparar du tid som du kan ägna till andra steg i bostadsaffärsprocessen.

Kommentera artikeln

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen