Bolån

Uppdaterad: 16 maj, 2022

Bostadspriserna är fortsatt på nedgång men det kan väntas en stabilisering redan under januari och februari månad. Då det nya amorteringskravet börjar gälla från 1 mars kan folk vilja genomföra sina bostadsköp innan dess.

Folk kan skynda på bostadsköp innan amorteringskravet börjar gälla

Priserna på bostadsrätter har fortsatt att falla, och det är det höga utbudet av bostäder som uppges vara en av anledningarna till detta. Men enligt analytiker kan bopriserna nu vara på väg att stabiliseras, åtminstone under årets två första månader. Den 1 mars börjar det nya amorteringskravet att gälla och det kan få många att vilja göra affär innan dess.
– Annars är trenden nedåt, säger Stefan Mellin, analytiker vid Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.
– Vi hade förväntat oss en nedgång för bostadsrätter i Stockholm och det blev ungefär som vi antagit. Trenden nedåt har fortsatt, vilket också var i linje med konsensus, fortsätter han.
Fortsätter den nedåtgående trenden på bopriser kan det ha effekt på både ekonomin och tillväxten vilket i sin tur kommer att dämpa inflationen.

Nordea tror boprisfallet kommer avta

Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström menar att det finns en risk för tydliga nedgångar i närtid. Men så länge bolåneräntorna är låga ser han ingen större nedgång, istället tror han på en stabilisering framöver.
– Indikatorer tyder emellertid på att utbudet av både befintliga och nya bostäder är fortsatt relativt högt vilket kan sänka priserna ytterligare något de närmaste månaderna, säger han.

Fastighetsmäklare rapporterar om fler köpare

Från mäklarhåll har det rapporterats om att fler köpare har återvänt till marknaden och allt fler visningsbesökare dykt upp under januari månad, detta enligt Swedbanks analytiker Ingrid Wallin Johansson.
Hon meddelar även att Swedbank räknar med att bostadspriserna kommer att stabiliseras under 2018 men att vi redan i början av året kommer att se bostadspriser som lyfter.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]