hand flyttar på ett av flera miniatyrhus i trä från en radVisar du planer på att flytta bolånet till en annan bank, kan det hända att din befintliga bank kan sänka din ränta. Foto: sommart sombutwanitkul/Shutterstock.com

Bolån

Uppdaterad: 19 juli, 2024

Vill du sänka räntan på ditt bolån? Be din bank om ett amorteringsunderlag. Det rådet ger finansmarknadsminister Per Bolund till kunderna i en intervju med SvD Näringsliv.

Vad är ett amorteringsunderlag?

Ett amorteringsunderlag är ett dokument som du kan begära ut av din bank. Det visar vilka amorteringsvillkor som gäller för ditt bolån.

Syftet med underlaget är att kunna visa det för din nya bank om du planerar att byta. Men SvD Näringsliv har uppmärksammat att det även kan användas för att få ner räntan hos den befintliga banken.

Banken kan sänka räntan för att behålla dig som kund

Det visar sig nämligen att storbankerna ofta erbjuder att sänka bolåneräntan efter att kunder begärt ut ett amorteringsunderlag. Den nya räntan är då mycket lägre än vad kunden kunnat förhandla sig till tidigare.

Anledningen är att banken vill matcha andra långivares erbjudanden, för att kunden ska stanna kvar i stället för att byta.

– Då ser man plötsligt till att matcha erbjudanden från andra aktörer, som man tidigare inte velat matcha, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, som är affärschef på Landshypotek Bank.

Kan ta lång tid att byta bank

Ofta kan det ta lite tid att få ut sitt amorteringsunderlag. Underlaget lämnas nämligen i princip bara i pappersform, och inte digitalt.

Det här är något som mindre bolåneaktörer har kritiserat. Dels ur konkurrensaspekten, dels för att öka rörligheten på bolånemarknaden.

Även Finansinspektionen tycker att bankbyten borde ske på ett smidigare sätt än det gör i dag. Det säger Gustav Jolstedt på inspektionens avdelning för finansiella risker till SvD Näringsliv. Effektivitet på marknaden borde prioriteras högre hos bankerna, menar han.

Finansmarknadsministern: Testa din bank

Finansmarknadsminister Per Bolund rekommenderar bolånekunder att begära ut amorteringsunderlag för att få räntan sänkt. Han ser inget större problem med att storbankerna försöker matcha erbjudandet, eller att det tar tid att få underlaget.

– Alla bör ta chansen att testa sin bank. Jag tror inte det spelar så stor roll om det tar en eller tre dagar att göra flytten, säger ministern.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]