Bolån

Uppdaterad: 23 maj, 2024

Aino Bunge, Vice riksbankschef är inte främmande för att det kan bli fler räntehöjningar efter sommaren. Det tycks inte spela någon roll att inflationen är fallande. Som det ser ut nu kommer Riksbanken att höja styrräntan i juni och september, menar Citis analysavdelning.

🔗 Se andra bankers prognoser för bolåneräntan

Tar räntehöjningarna aldrig slut?

Efter SCB:s (Statistiska Centralbyrån) siffror för april månad började många spekulera i att Riksbanken kanske håller sig på mattan med räntehöjningar, men detta ser inte ut att stämma. Citis analytiker konstaterar att kärninflationen i Sverige ligger mer än fyra gånger högre än det mål på 2% som är satt för inflationen.

Utrymme för fler höjningar

Riksbanken har utrymme för ytterligare höjning av styrräntan, Aino Bunge menar dock att den kommande informationen ska utvärderas innan man tar nästa beslut om räntan.
– Det är välkommet att inflationen faller men det är fortfarande en bra bit kvar innan inflationen är nere vid vårt mål på 2 procent, sa Bunge i ett pressmeddelande.
En viktig faktor är förstås den sjunkande inflationen.
– En låg och stabil inflation är en förutsättning för att vi ska ha en god ekonomisk utveckling och för att svenska löntagare återigen ska kunna få reallöneökningar, avslutade Bunge.
Den prissättning som figurerar på räntemarknaden pekar mot en räntehöjning i juni.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]