tre stegrande högar med mynt med miniatyrhus på toppenBostadspriserna har stigit under januari, efter att ha stått relativt stilla under hösten. Foto: igorstevanovic/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

2020 års bostadsmarknad har börjat starkt, med en tydlig prisökning på bostadsrätter över hela landet. Villapriserna är mer stillastående, men även de har ökat i vissa storstadsregioner, skriver SvD Näringsliv. Det har också skett fler och snabbare försäljningar jämfört med januari förra året.

Under hösten stod priserna på bostadsmarknaden relativt stilla. Men i och med det nya året har det skett en stark vändning, enligt både mäklarfirmorna och Svensk Mäklarstatistiks siffror för januari.

Priserna har ökat mest i Malmö och Stockholm

Bostadsrätter har ökat i pris med en procent sedan december, sett till hela landet. Ökningen var extra stark i de centrala delarna av Stockholm och Malmö, där ökningen var två procent.

Som vanligt var det lite lugnare på villamarknaden, där priserna över landet har legat relativt stilla. Dock är det även här Stockholm och Malmö som sticker ut, nämligen med en procents ökning.

Sex procent dyrare att köpa bostad än förra året

Under det senaste året har bostäder i Sverige blivit sex procent dyrare. Det gäller såväl villor som bostadsrätter. Den största ökningen bland storstadsregionerna står Malmö för, med åtta procent för bostadsrätter, medan Göteborg har haft den minsta prisökningen.

Enligt Länsförsäkringar har priserna på bostadsrätter dock stigit med mer än tio procent i vissa regioner. Det gäller Blekinge, Örebro, Dalarna, Västerbotten och Norrbotten.

Det gjordes också fler bostadsaffärer under januari det här året än januari förra året. Försäljningarna ökade med tio procent. Till största delen handlar det om försäljningar av bostadsrätter.

Lika förväntningar och lågt utbud ger snabbare affärer

Marcus Svanberg är vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Han pekar också på att försäljningarna går snabbare i dag än de har gjort tidigare.

– Fler försäljningar sker redan innan ordinarie visning eftersom säljare och köpare har samma prisförväntningar och utbudet av bostäder är lågt i många kommuner, kommenterar Marcus Svanberg månadens siffror.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]