man fixar handfatet i ett badrumOm något behöver fixas i lägenheten kan du gå in i ett annat rum medan fastighetsskötaren jobbar. Det är också bra om fastighetsskötaren har handskar eller andra skydd på sig. Foto: wavebreakmedia/Shutterstock.com

Bostadspolitik

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Fastighetsbolag runt om i landet arbetar med riktlinjer för den rådande coronasituationen. Bland annat informerar man hyresgäster om sätt att förhindra smitta, och uppmanar fastighetsskötare till försiktighetsåtgärder, skriver Fastighetsfolket.

Göteborgs kommunala bostadsbolag, Poseidon, har satt upp anslag i entréerna på sina hyreshus som informerar hyresgästerna om skyddsåtgärder mot coronaviruset. Bland annat tipsar de om att hålla sig hemma vid symtom, hosta i armvecket och tvätta händerna under 30 sekunder 20 gånger per dag.

Linda Thorsson är kommunikationschef på Poseidon. Hon berättar att fler hyresgäster än vanligt hör av sig till dem och vill boka om besök av fastighetsskötare.

– Med 60 000 hyresgäster i Göteborg är vi en viktig kanal. Det är de allmänna råden vi informerar om, som att tvätta händerna och att stanna hemma om man är sjuk, säger Poseidons kommunikationschef Linda Thorsson.

Delade meningar om fastighetsbolagens ansvar

Initiativet uppskattas av många medlemmar i Facebook-gruppen ”Fastighetsskötare utan gränser”. Dock är det andra som menar att det inte är fastighetsskötarnas uppgift att agera som en förälder åt dem som bor i fastigheten.

Att sätta upp informationslappar kan dock vara ett bra sätt att informera äldre som kanske saknar internet hemma. Det menar Kenneth Viklund, som är huvudskyddsombud på SGS Stiftelsen studentbostäder i Göteborg. Däremot är det viktigt att utforma lapparna så att de inte sprider oro.

Fastighetsskötare skyddar sig mot smitta

Fastighetsskötare har på många håll fått riktlinjer för att hantera smittrisken. Många som ska utföra underhållsjobb i lägenheterna ringer till hyresgäster i förväg och kontrollerar ifall hyresgästen är sjuk. Flera använder handskar, och även munskydd kan förekomma i vissa fall.

Hos Stockholms Kooperativa Bostadsförening (SKB) låter man bli att utföra jobb hos hyresgäster över 70 år. De får dock inte alls lika mycket ordrar som vanligt just nu, berättar Mats Blomberg, som är ordförande för fackförbundet Fastighets på SKB.

Linda Thorsson på Poseidon rekommenderar hyresgäster att gå till ett annat rum om fastighetsskötaren ska utföra arbete i hemmet, och att boka om besöket om man känner sig krasslig. Poseidon har också beslutat att ställa in möten som har stora mängder hyresgäster.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]