flyttkartoner och prylar i ett kök, och ola palmgren, ersättare i hyresgästföreningenAtt inte kunna flytta från föräldrahemmet är en inskränkning av ungas frihet och självständighet, menar Ola Palmgren på Hyresgästföreningen. Foto: New Africa/Shutterstock och Privat/Hyresgästföreningen

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Fler unga än tidigare behöver bo kvar hemma trots att de vill flytta till ett eget boende. För att lösa problemet behöver bland annat CSN-lånen ses över och unga bör ges företräde i bostadskön, säger debattörer till Hem & hyra.

En av fyra unga mellan 20 och 27 år är hemmaboende hos sina föräldrar. Det visar en undersökning från Hyresgästföreningen om unga vuxnas boende. Så hög har nivån inte varit sedan 1997 års undersökning.

Av de 238 000 unga som egentligen vill flytta hemifrån men måste bo kvar hemma är de allra flesta män. Studenter och arbetslösa i storstadsområden är de som är mest drabbade.

Det här är dock inga överraskande siffror, enligt Emma Ringqvist, som är med i nätverket Jag vill ha bostad nu. Det har länge varit en trend, och politikerna verkar inte vilja ta ordentligt tag i problemet med bostadsbristen, menar hon.

Bostadsbristen begränsar ungas möjligheter

Även Ola Palmgren på Hyresgästföreningen ser stora konsekvenser av problemet för de unga. Till exempel hindras de unga från att utbilda sig till det de vill, eller tvekar om de ska skaffa familj.

– Det handlar om en inskränkning av ungas frihet, trygghet och livschanser, menar Ola Palmgren. 

Han vill se att staten ska göra bostadsbidragen tillgängliga för unga, och se till att bygga hyresgäster med rimlig hyressättning. Som en kortsiktigare lösning bör man införa en bostadsgaranti för unga som innebär att de går före i bostadskön, menar Ola Palmgren.

Högre CSN-lån i kommuner med dyrare boenden

Linda Jonsson är analytiker på Veidekke, ett bygg- och fastighetsbolag, och även moderat debattör. Hon tycker att CSN-lånens utformning borde ändras, för att göra det lättare för studenter som vill flytta.

– Det borde vara möjligt att ta större CSN-lån om man studerar i en kommun med högre boendekostnader till exempel, menar Linda Jonsson. 

Det enklaste sättet att få egen bostad är att hitta ett jobb, anser Linda Jonsson. Hyrorna behöver också vara marknadsmässiga för att unga ska ha en chans på hyresrättsmarknaden.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]