Studentbostad
Uppdaterad: 19 november, 2021
En studentbostad är en bostad som är till för enbart studenter. Den är utformad och anpassad efter den specifika levnadsstandarden och ska vara gynnande för studenter att bo i. Det kan både röra sig om hur lokalt boendet ligger, till de ekonomiska aspekterna. Bostäderna ser olika ut från gång till gång och uppfyller olika behov hos studenter.
Innehåll
Fördelar med att bo i en studentbostad
I och med att denna typ av boende är specialiserad till en viss målgrupp, studenter, är bostäderna även utformade efter detta. Det medför en del fördelar till bostadsformen.
- Avstånd. Studentbostäderna ligger ofta centralt med närhet till campus och mataffärer.
- Planlösning. Bostäderna har ofta bra planlösning som är anpassad till att kunna maximera boytan.
- Lägre kostnad. Oftast är det en låg månadshyra jämfört med att hyra i andrahand.
- Hyresfria perioder. I vissa fall hyresfritt under sommarmånaderna då många flyttar tillbaka till hemstäderna.
- Reparationer ingår. Studentbostäder fungerar som hyresrätter. Det innebär att fel som uppstår i bostaden repareras gratis av organisationen som äger bostaden.
Nackdelar med att bo i en studentbostad
Det kan kännas skönt att som student bo i en studentbostad. Däremot finns det en del nackdelar med boendeformen som du inte slipper undan.
- Hyran. Hög hyra i relation till storlek på boendet.
- Inga renoveringar. Du får inte renovera eller göra några mindre förändringar i bostaden.
- Risk för lägre standard. Bostäderna har ofta rätt dålig standard och kan vara ofräscha.
Det finns olika typer av studentbostäder
En studentbostad innebär enbart att bostaden är till för en student, det betyder inte att den ska se ut på ett visst sätt. Det finns många olika typer av studentbostäder och även de övergripande formerna är utformade på olika sätt.
Korridor
En vanlig form av studentboende är att bo i korridor. Här har du ett eget rum i en korridor, men delar på andra faciliteter som kök och toalett. Korridorerna kan variera i storlekar, både hur många som bor i korridoren och hur stort varje persons rum är. Storlekarna varierar vanligtvis mellan 12-20 kvadratmeter och med 4-12 personer i varje korridor.
Tänk på! Storleken på ditt korridorsrum avgör även ofta om du har tillgång till egen dusch, toalett och liknande.
Storleken på rummen avgör även ofta om du har eget badrum. I de mindre rummen delas både kök, dusch och toalett, medan de mellanstora enbart delar dusch och kök. De största korridorsrummen har egen dusch eller ett badkar, toalett och hall. Det enda som saknas är ett kök. De större korridorsrummen kan vid vissa tillfällen även ha en liten kokvrå, men som ofta kompletteras med ett gemensamt större kök.
Lägenhet
En annan typ av studentboende är lägenhet. Dessa skiljer sig inte lika mycket som korridorsrum utan består alltid av kök och badrum. Däremot varierar storlekarna på lägenheterna både i antal rum och kvadratmeter. En stor del av studentlägenheterna är äldre, men det finns även nya och mer moderna lägenheter, dock till en högre månadskostnad.
Dubblett/triplett
Studentbostaden dubblett eller triplett är en blandning av korridor och lägenhet. I en dubblett delar två personer på en lägenhet och i en triplett delar tre personer på en lägenhet. Lägenheten är ofta utformad med ett rum till varje person, liksom en korridor, men med ett gemensamt badrum och ett mindre kök inne i lägenheten. Skillnaden mellan korridor och dubbletter/tripletter är att denna bostadsform blir mer personlig, i och med att du endast delar allmänna utrymmen med en eller två personer, vilket gör ytorna mindre.
Att få tag i en studentbostad kan vara svårt
Det största problemet med studentbostäder är att de är svåra att få tag på. Du behöver ofta ha stått i en speciell bostadskö i flera år för att få en bra bostad. Studentbostäder förmedlas på olika sätt, men framför allt genom en speciell bostadsförmedling för den specifika studentstaden och även genom stadens studentnationer.
Tips! Via studentnationer går det i relativitet till bostadsförmedling mycket snabbare att få bostad.
Via studentnationer går det i relativitet till bostadsförmedling mycket snabbare att få bostad. I dessa fall kan du antingen söka en bostad, eller gå på bostadsteckningar. På bostadsteckningar kan endast de som är närvarande få de tillgängliga lägenheterna. Har du tur kan du komma till en bostadsteckning själv och därmed få en bostad.
Vill eller ska du hyra en studentbostad kan det vara bra att läsa vår guide om att hyra studentbostad.

Kommentarer
Om man bor i studentbostad och är studerande, kan man då ha en medboende som inte studerar?
Hej, tänkte höra hur man som skall gå till väga om man har ett rörelsehinder och sitter i rullstol/permobil och behöver en handikappanpassad studentbostad? Jag har varit kontakt med Uppsala Bostadsförmedling som förmedlar studentbostäder men de kan inte erbjuda detta vilket förvånar oerhört. För hur ska man som student i rullstol kunna studera om man inte kan få en anpassad bostad, känns ju inte direkt inkluderande.
Hej
Jag har en studentbostad i Stockholm där jag avtalat bort besittningsskydd. samt att kontraktet sägs upp om jag avslutar mina studier.
Samtidigt har jag en 1:a förstahandskontrakt i Uppsala.
Bovärden i Uppsala vill säga upp mig med anledning till att jag saknar behov av Uppsala lägenheten, kan de göra detta.
Jag är folkbokförd i Stockholm men jag nyttjar båda lägenheterna. Beroende på studieintensiteten bor jag mer eller mindre i Uppsala/Stockholm på vardagar, men jag bor alltid i Uppsala på helgerna.
Kan bovärden i Uppsala verkligen säga upp mig.