Enrumslägenheter möter en allt högre efterfrågan

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Under somrarna är det antagningstider till universitet och högskolor runt om i landet. Studentstäderna i Sverige kan tydligt märka av hur många ettor och mindre bostäder som säljs under juli och augusti. Det här innebär att du som ska sälja din etta har mycket goda chanser under den här perioden. För den som ska köpa en studentbostad gäller det dock att hålla koll på saker som amorteringskravet och bolån innan du köper.

Rekordmånga ettor och små bostäder säljs

Det blir dels fler små bostäder som säljs under sommaren, men det blir även allt fler som kommer in på högskolor och universitet runtom i landet. Det innebär att det under senare år har varit ett ovanligt högt tryck under den här perioden. Du som ska sälja din etta har alltså mycket goda odds under den här perioden. Främst är det bostäder i närhet till universitet och högskolor som ökar, men finns det bra kommunikationer till din lägenhet är den fortfarande attraktiv för studenter.

3 tips för dig som ska sälja

  1. Vänd dig till studenter. Eftersom det är främst studenter som köper under den här perioden kan det vara bra att utforma annonsen därefter. Kolla även om någon du känner ska börja plugga och är intresserad.
  2. Beskriv kommunikationen till högskolor/universitet. Eftersom många är nya i staden och söker närheten till studentlivet kan mycket säljas på läget. Även om det är en bit till universitetet/ högskolan kan du sälja lätt om det finns bra tåg / bussar däremellan.
  3. Låga månadskostnader lockar. Eftersom många studenter inte har en särskild hög inkomst gynnas många av låga månadskostnader. Har din lägenhet en låg månadskostnad så våga höja priset något.

Tips för dig som ska köpa en studentbostad

För dig som ska köpa en etta eller annan typ av bostad i den stad du ska plugga finns det en hel del saker att tänka på:

  • Börja i god tid. Ska du köpa en lägenhet under den här perioden kan ofta konkurrensen vara hård. Börja därför i god tid så att du slipper skynda på en dålig affär för att ha en bostad när studierna börjar.
  • Fråga om hjälp. Fråga om hjälp om saker du inte förstår. Du kan även få hjälp med finansieringen av dina föräldrar exempelvis, om de har möjlighet.
  • Amorteringskravet och månadskostnaden. Månadskostnaden är en fast kostnad för lägenheten. Tänk dock på att även amortering är ett krav idag, åtminstone om du lånar för mer än 50% av bostadens värde. Det kan ge en stor och för somliga oväntad kostnad varje månad.
  • Prisutveckling. När du köper en lägenhet kan det vara bra att ha koll på prisutvecklingen i området. Oftast ökar nästan alla bostäder i värde i nuläget, men det kan komma att ändras. Till skillnad  mot en hyresrätt är en bostadsrätt en investering, behandla det därefter!

Tar du tillvara på dessa tips får du troligtvis en bra start på ditt studentliv – med ett billigt och bra boende!

Sommaren gynnar även andra bostadstyper

Om du ska sälja en annan lägenhet eller bostad kan sommaren vara bra även för dig. Det är generellt få bostäder som säljs (med undantag av ettor) därför minskar konkurrensen.

Tänk på! Sommaren kan vara en bra period att sälja andra bostäder också, då de flesta andra annonser kommer vara mindre / sämre utrustade lägenheter.

Eftersom din annons främst kommer hamna med ”studentvänliga” bostäder kan den även verka mer exklusiv. Var därför inte alltför skeptisk till att sälja andra bostäder än ettor under den här perioden.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]