Privatekonomi
Uppdaterad: 23 maj, 2024
Om du vill ha svaret på frågan kanske Hemnets podd är något för dig Där kan du få kunskap om hur du ska tänka när du vill spara till kontantinsatsen till en bostad. Carnegies Nicklas Andersson besöker podden och berättar hur man startar sitt sparande.
Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet säger:
– Idag får bolånetagaren endast låna 85 procent av försäljningspriset på bostaden, det innebär att resterande 15 procent, den så kallade kontantinsatsen, behöver finansieras på annat sätt, generellt genom eget kapital eller via ett kontantinsatslån.
Utmanande för unga
För en ung person är det inte alltid så lätt att ta sig in på bostadsmarknaden, det krävs startkapital. Hemnet har sammanställt hur stor skillnad det kan vara att få ihop till kontantinsatsen beroende på var man bor. Längst tid tar det i Stockholm och snabbast går det i Sundsvall.
Det är dyrare att köpa bostad i större städer som Stockholm och detta gör att det tar längre tid att spara till en kontantinsats. Det finns stora prisvariationer mellan kommunerna. Det positiva är att man inte behöver åka speciellt långt ut från innerstan för att priserna ska sjunka. I en mindre stad kan man mycket väl lyckas med att spara ihop kontantinsatsen på några få år beroende på vad man har för egen förutsättning. Den första lägenheten är oftast mindre för att komma ner i pris.
De prisuppgifter som ingår i sammanställningen baseras på samtliga försäljningar under det senaste året och innebär att minst en fjärdedel av bostadsförsäljningarna i området har sålts för aktuellt pris eller under.
– Det är uppenbart vilka stora prisskillnader det är beroende på var i landet man söker bostad. Att som förstagångsköpare satsa på att köpa bostad i en mindre stad eller för den delen i en kranskommun utanför storstan kan vara ett sätt att snabbare få in en första fot på bostadsmarknaden. Väljer man en kommun med goda kommunikationsmöjligheter behöver detta inte innebära att man begränsar sina möjligheter till kontakt med staden där man kanske arbetar eller studerar, säger Erik Holmberg.
Kommentarer