Moderna flerbostadshus.Ägarlägenheter med låga fasta kostnader lockar till köp. Dessutom betalar du bara för den egna förbrukningen när det gäller vatten och värme, vilket betyder att du inte behöver betala något om lägenheten står tom. Foto: flora Asadi/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Lennart och Anne Olson sålde villan på Lidingö och flyttade in i en ägarlägenhet. Det som lockade mest var låga fasta kostnader, skriver SvD Näringsliv.

När Lennart och Anne Olson ville sälja villan på Lidingö för att de tyckte att det räckte med sommarhuset började jakten på att hitta en lägenhet. Efter att ha tittat på flera olika bostadsrätter hittade de i slutet av 2015 ett projekt ute på Lidingö med ägarlägenheter som höll på att färdigställas.

Låga fasta kostnader var en av anledningarna till valet

Lennart Olson säger i en intervju till SvD Näringsliv att det kändes spännande med ett nytt koncept med låga fasta kostnader. En ägarlägenhet innebär att den som köper lägenheten blir ägare till hela lägenheten inklusive fönster. Det är som att äga en villa fast det är en lägenhet. 

Inköpspriserna för ägarlägenheter är generellt högre än en vanlig bostadsrätt. Men det är en lägre månadskostnad på ägarlägenheter än vad det generellt sett är på bostadsrätter eftersom bostadsrättsföreningar ofta har gemensamma lån. I stället betalar man en avgift till en samfällighetsförening. 

Inga gemensamhetsutrymmen att ta hand om 

I huset som Lennart och Anne Olson bor i finns det ingen gemensam tvättstuga och det finns inga innergårdar att ta hand om eller någon snöskottning. Man äger även sin egen garageplats.

När det gäller värme och vatten betalar man bara för det man förbrukar själv och det som är kopplat till sin egen lägenhet. När Lennart och Anne väljer att flytta ut till sitt lantställe och vara där i sex månader betalar de alltså inte för de andras förbrukning. 

Samfälligheten ansvarar för husskalet, taket och fasaden. Vidare ser samfälligheten till att det finns avtal för sophämtning och sopsortering. Samfälligheten ansvarar även för att städning av trapphus, förrådsutrymmen, trapphus och cykelrum.

Både för och nackdelar med ägarlägenhet

Eftersom det är ägarlägenheter har man rätt att hyra ut lägenheterna mer fritt än till exempel bostadsrätter vilket Lennart Olson ser som en liten nackdel eftersom det är svårt att hålla koll på alla som bor i trapphuset. Men samtidigt ser han möjligheten att hyra ut lägenheten som en fördel.

I Lennart Olsons hus finns det 36 lägenheter och 14 av lägenheterna är uthyrda. I de flesta fall är det samma personer som har hyrt lägenheterna hela tiden. 

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]