Foto: Pressbild/Liberalerna

Bostadspolitik

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Det skärpta amorteringskravet kan slopas redan till hösten om Alliansen bildar regering. Liberalerna står bakom förslaget och de får stöd från flera allianspartier.

För drygt två månader sedan infördes det hårdare amorteringskravet. Till hösten kan det vara borta. Liberalerna anser att kravet försämrar läget på bostadsmarknaden.

Liberalerna vill avskaffa amorteringskravet

Den 1 mars infördes det skärpta amorteringskravet. Det innebär att en låntagare som lånar mer än 4,5 gånger sin årsinkomst ska amortera ytterligare en procent. Kravet har fått både ris och ros. Några som är kritiska till det skärpta kravet är Liberalerna. Man anser att det stjälper hela bostadsmarknaden i stort. Nu säger man att man vill skrota kravet om Alliansen bildar regering i höst.
– Vi ser ökad osäkerhet, vi ser prisfall och minskat byggande – framför allt i Stockholm. Och eftersom Stockholm är motorn i svensk ekonomi så är det väldigt allvarligt, säger Mats Persson, ekonomiskpolitiska talesperson i Liberalerna, till DN.

Flera allianspartier är positiva till Liberalernas förslag

Liberalerna har än så länge inte pratat med de andra allianspartierna om förslaget. I ett mejl till DN skriver dock Mats Green, bostadspolitiska talesperson i Moderaterna, att man är mycket kritiska till det skärpta amorteringskravet. Även Kristdemokraterna uttrycker sitt missnöje och säger att man är med på förslaget. Jakob Forsmed, ekonomisk-politisk talesperson i Kristdemokraterna ser gärna att man gör flera förändringar inom bostadspolitiken.
Det enda parti inom Alliansen som är lite mer avvaktande är Centerpartiet. Partiet har varit kritiska till tajmingen för kravet och man anser att det krävs förändringar inom bostadspolitiken. Vad det innebär för amorteringskravet menar man är för tidigt att svara på.

Förstagångsköpare drabbas hårdast av skärpta amorteringskravet

Liberalerna har varit kritiska från dess att det skärpta amorteringskravet infördes. Man anser att det slår hårt mot förstagångsköpare. Även om det är en uppfattning som inte skulle delas av Finansinspektionen.
För många unga finns inte de ekonomiska förutsättningarna att klara bankernas hårda krav. Ett skärpt amorteringskrav har inte förbättrat den möjligheten.
I Stockholm är det som allra svårast att köpa bostad. Mats Persson pekar på att i Stockholm drabbas inte bara förstagångsköpare, utan även nyinflyttade till staden. Många som får jobb i Stockholm har inte möjlighet att köpa bostad, istället får man leta andrahandslösningar eller hitta något svart. I värsta fall hittar man ingen bostad överhuvudtaget.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]