De flesta andrahandshyresgäster som ansöker om att få överhyra återbetald får bifall. Det säger hyresrådet Kjell Johansson från hyresnämnden i Stockholm. Foto: Yellow Cat/Shutterstock.com och Carl-Johan Eriksson/Hyresnämnden
PrivatekonomiUppdaterad: 19 juli, 2024
Nästan alla andrahandshyresgäster som betalar för hög hyra får tillbaka pengar. Strax under 100% procent av dem som anmält ärenden om överhyra de fyra senaste åren har fått rätt hos hyresnämnden.
Det är inte alls ovanligt att hyresgäster betalar dubbelt så mycket som skälig hyra när de hyr i andra hand. Men i dessa fall har du rätt att kräva tillbaka pengar, ifall det är en hyresrätt du hyr. Hyresnämnden hjälper dig att pröva ditt ärende.
Hyr du en bostadsrätt i andra hand gäller privatuthyrningslagen i stället för hyreslagen. Då kan du inte begära tillbaka pengar, men däremot få hjälp att sänka kommande hyresbetalningar.
Exempel på en som fått tillbaka hyra
En av dem som råkat ut för överhyra är Margarita Zygouri. Lägenheten hon hyrde hade en förhandlad hyra på strax över 9 000 kronor, men hon fick själv betala mer än 14 000 kronor. Efter kontakt med Hyresgästföreningen och en begäran om återbetalning till hyresnämnden fick Margarita Zygouri tillbaka sina pengar – totalt över 11 70 kronor.
Hyresgäster har fått tillbaka över 200 000 kronor i överhyra
Endast ca 1-3 procent av ärendena avslås av Hyresnämnden. I resten av fallen har det blivit antingen bifall eller förlikning.
– I dessa ärenden får de flesta bifall, men vi vet ju inte hur många fall som inte når oss, säger Kjell Johansson som är hyresråd vid hyresnämnden i Stockholm.
Som mest har drabbade fått tillbaka mer än 200 000 kronor i överhyra. Får man avslag handlar det i regel om att hyresnämnden bedömer att det inte var fråga om en överhyra.
Så gör du om du har betalat för mycket i hyra
Om du misstänker att du betalar för hög hyra ska du kolla med hyresvärden vilken hyra som gäller. Tänk då på att ett schablontillägg på omkring 10 procent är tillåtet att lägga på om lägenheten är möblerad.
Är du medlem i Hyresgästföreningen kan du vända dig till dem för hjälp. Annars kan du själv lämna ärendet direkt till Hyresnämnden. Var beredd att kunna visa hyresavtal, inventarielista, kontoutdrag och andra uppgifter som stärker ditt ärende.
Tips! Du kan också ta hjälp av Orimlig hyra, en juridisk tjänst som driver ditt ärende till hyresnämnden och snabbt kan ge dig pengarna tillbaka.
Har du flyttat ut från lägenheten i fråga behöver du ansöka om återbetalning inom tre månader. Ger hyresnämnden dig rätt kan du från och med första oktober kräva tillbaka pengar för två år tillbaka. Fram till dess gäller bara ett år tillbaka.
Får du inte tillbaka pengarna från hyresvärden är det Kronofogden du ska vända dig till.
Kommentarer