Uppdaterad: 3 mars, 2022

Orimlig Hyra är en juridisk tjänst för hyresgäster som har betalat för mycket i hyra. Du kan ta hjälp av tjänsten med att driva ditt ärende till hyresnämnden och få din överhyra betalad tillbaka till dig. Genom Orimlig Hyra kan du få dina pengar betydligt snabbare och du slipper sköta den juridiska biten på egen hand.

Vårt omdöme om Orimlig Hyra

Orimlig Hyra får mycket bra recensioner av sina användare. Snabbt svar, snabba utbetalningar och stor kunskap hos juristerna är några saker som lyfts fram. Initiativet är bra för att uppmärksamma ockerhyror och göra hyresgäster medvetna om sin rätt att få tillbaka hyran.

Däremot kan avgiften på 35 procent av överhyran kännas som mycket pengar att betala, särskilt eftersom Hyresgästföreningen erbjuder liknande tjänster för medlemmar utan några extra kostnader. Det du får för pengarna är att du snabbare får tillbaka din överhyra, oberoende av hyresnämndens beslut.

Vad vi gillar med Orimlig Hyra

  • Du slipper juridiskt krångel och sparar tid
  • Du får hjälp av erfarna jurister
  • Snabb utbetalning av överhyra

Orimlig Hyra är ditt juridiska ombud vid överhyra

Du som hyr bostad i andra hand har rätt att få tillbaka dina pengar om du har betalat mer än vad som är en skälig hyra. Vanligtvis behöver du dock anmäla ärendet i hyresnämnden och vänta på deras beslut innan du kan få tillbaka dina pengar.

För att inte behöva driva ärendet själv kan du ta hjälp av Orimlig Hyra. De fungerar som ett juridiskt ombud som tar upp ditt ärende i hyresnämnden. Via Orimlig Hyra är du också garanterad att få dina pengar tillbaka, oavsett vilket beslut som hyresnämnden fattar.

Dessutom kan Orimlig Hyra betala tillbaka dina pengar inom några dagar, i stället för att du ska behöva vänta i upp till 12 månader på hyresnämndens beslut.

Återbetalning gäller inte för bostadsrätter

I de flesta fall har du rätt att få tillbaka överhyra i efterhand när du hyr i andra hand. Det gäller för följande boendeformer:

  • hyresrätt
  • inneboende
  • svartkontrakt
  • företagslägenhet.

Om du hyr en bostadsrätt eller villa i andra hand kan du inte få tillbaka någon överhyra i efterhand. Däremot kan du ändå ta hjälp av Orimlig Hyra för att sänka din framtida hyreskostnad.

Så använder du Orimlig Hyra

På Orimlig Hyras hemsida finns ett verktyg som du kan använda för att direkt räkna ut hur mycket överhyra du betalar. Därefter kan du gå vidare och ansöka om att få pengarna tillbaka.

1. Fyll i dina uppgifter på hemsidan

Du fyller du i ett formulär med ditt namn och dina kontaktuppgifter. Sedan får du svara på frågor om din hyreskostnad, vad som ingår i den och vem som är din hyresvärd. Du signerar ansökan med BankID.

För att kunna få tillbaka pengar måste du kunna styrka vissa uppgifter. Du behöver någon typ av skriftlig bekräftelse på att du har hyrt bostaden, att du har betalat hyran och vilken hyra som din hyresvärd själv betalar.

2. Få tillbaka din överhyra mot en avgift

När du har ansökt lämnar Orimlig Hyra över ärendet till hyresnämnden. För detta tar Orimlig Hyra ut en avgift. Du får du välja om du vill ha tillbaka pengarna på en gång, eller om du vill vänta på hyresnämndens beslut.

Om du vill ha pengarna så snart som möjligt betalar du 35 procent av överhyran i avgift. Då får du pengarna oavsett om vad hyresnämnden beslutar. Om du väntar på hyresnämndens beslut betalar du 20 procent i avgift om du får rätt i hyresnämnden, och ingenting alls om beslutet nekas.

Vanliga frågor om Orimlig hyra

Varför ska jag anmäla via Orimlig Hyra i stället för Hyresgästföreningen?

Går du via Hyresgästföreningen kan du behöva vänta upp till ett år på dina pengar. Dessutom är det inte säkert att du får några pengar om du förlorar ärendet i hyresnämnden eller om din hyresvärd vägrar betala. Orimlig Hyra garanterar att du får pengarna tillbaka, och du kan välja att få dem på en gång.

Jag har inget hyresavtal, kan jag få tillbaka överhyra ändå?

Ja, via Orimlig Hyra kan du få hjälp även om du inte har ett skriftligt hyreskontrakt. Då använder de istället annan information, som konversationer och banköverföringar.

Jag har flyttat ut, kan jag fortfarande få tillbaka pengar?

Har du betalt en för hög hyra kan du få pengar tillbaka upp till tre månader efter att du flyttat ut via Orimlig Hyra.

Hur långt tillbaka kan jag få tillbaka överhyra?

Från ansökningsdatum kan du få tillbaka överhyra för upp till 12 månader bakåt. Du bör alltså ansöka om att få tillbaka överhyra så snart som möjligt, för att inte riskera att förlora återbetalningsdagar.

Vad händer om Orimlig Hyra förlorar i Hyresnämnden?

Om du får ersättning direkt av Orimlig Hyra får du behålla den även om de sedan själva inte erhåller någon ersättning. Använder du istället Orimlig Hyra som ombud får du ingen ersättning om de förlorar fallet.

Om Orimlig Hyra

Juristbyrån Orimlig Hyra startade 2017 som en motreaktion mot ockerhyror. Tanken är att informera hyresgäster om rättgheten att återkräva överhyror och göra det enklare för dem att göra just detta. Tjänsten blev snabbt populär och konkurrerar med Hyresgästföreningens liknande tjänst.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]