ungt leende par skakar hand med en bankmanFler unga kan få råd att köpa sin första bostad när det nya lånet införs. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Bolån

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Regeringen tillsätter en utredning om en ny typ av bostadslån. Lånet ska ha extra förmånliga villkor för unga som köper bostad för första gången, skriver SvD Näringsliv.

– Vi måste hitta vägar att sänka trösklarna, säger Per Bolund, finansmarknadsminister. 

Det är i dagsläget dyrt för unga att byta bostad. Mer av hälften av alla lägenheter i Sverige är bostadsrätter, och priserna stiger hela tiden. Det är få unga köpare som har råd med dagens prisnivåer.

Dessutom krävs minst 15 procent av bostadsvärdet i kontantinsats när man ska köpa en bostad. Det är inte många unga som hunnit spara ihop den summa som behövs för dagens bostadspriser, inte minst i storstäderna.

Samtidigt blir också hyresrätterna allt färre i jämförelse med bostadsrätter, och kötiden är lång för att få en hyreslägenhet.

Det nya lånet ska införas 2022

Det är de här problemen som det nya bostadslånet ska råda bot på. Enligt Per Bolund kan det jämföras med statliga studielån, där staten betalar kostnaderna och villkoren är mer förmånliga än för vanliga lån.

Det är upp till utredningen att bedöma mer exakt hur bostadslånet kommer se ut. Utredningen har på sig till i november 2021, och tanken är att lånet ska vara klart att användas år 2022.

Ansvarig utredare är vd:n för Stockholms kooperativa bostadsförening, Eva Nordström. Det hon ska titta på är bland annat bankernas villkor för krediter till unga, och vilken egen insats unga bör betala för den nya låneformen.

Risk för att lånet höjer bostadspriserna 

Det finns dock en risk att det nya lånet kan leda till ännu högre lägenhetspriser, påpekar SvD Näringsliv. Eftersom fler skulle ha råd att köpa bostäder kan det elda på prissättningen ytterligare.

Men Per Bolund tror inte att den risken är särskilt stor, eftersom lånet bara riktas till förstagångsköpare.

– I såna fall blir det bara på marginalen, säger Per Bolund.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]