SBAB:s vd Klas Danielsson och Boappas vd Mats He med ett aktiebrevKlas Danielsson, vd för SBAB och Mats He, vd och grundare för Boappa, har undertecknat ett aktiebrev för förvärvet av den populära appen. Foto: Intern bild/Boappa

Lanseringar

Uppdaterad: 10 maj, 2021

SBAB köper andelar i den växande tjänsten Boappa, en app där bland annat bostadsrättsföreningar kan samla funktioner och information för att förenkla vardagen för medlemmar och styrelse. Boappa blir därmed en del i SBAB:s samlade tjänster kring boende och ekonomi.

Boappa är en app och kommunikationsplattform för föreningar med fokus på boende. Bostadsrättsföreningar, samfälligheter och bostadsutvecklare för nyproduktion är sådana föreningar som kan ha nytta av appen.

Appen kan samla information om föreningens arbete på ett ställe. Den kan också användas till flera praktiska ändamål, till exempel till att kommunicera med medlemmar, boka tvättstuga och andra gemensamma utrymmen.

Boappa fungerar dessutom som en marknadsplats där man kan hitta erbjudanden och tjänster kopplade till boendet.

Hjälper föreningar att fungera som kollektiv

I dag har Boappa nästan 50 000 användare, uppdelade i cirka 2 000 ansluta föreningar. Det tyder på att verktyget möter efterfrågan hos både styrelser och medlemmar i olika boendeföreningar, säger Boappas grundare och vd Mats He.

– När jag startade Boappa 2015 hade jag en vision om att få grannskap att blomstra och bostadsrättsföreningar att fungera som de kollektiv de egentligen är, berättar Mats He i ett pressmeddelande.

Boappa kompletterar SBAB:s andra boendetjänster

Nu köps appen upp av SBAB. Först kommer banken att köpa 58 procent av Boappas aktier, och tanken är att de kommer köpa återstående andelar längre fram.

Klas Danielsson är vd för SBAB. Han berättar att banken har ett helt ekosystem av tjänster kring boende och ekonomi som kan hjälpa kunderna under hela bostadsprocessen.

– Boappa blir ett mycket värdefullt tillskott till vårt kunderbjudande och till de boendetjänster vi har idag, säger Klas Danielsson.

Utöver sina banktjänster som att annonsera, värdera bostäder och erbjuda bolån är SBAB också ägare till varumärkena Booli och Hittamäklare, som nu blir systerbolag till Boappa. Det nya förvärvet kommer att ingå i enheten för kundupplevelse hos SBAB.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]