Privatekonomi

Uppdaterad: 23 maj, 2024

Är det fördel eller nackdel att vara singel när du ska finansiera ditt boende och din ekonomi
Det kan vara en stor privatekonomisk nackdel. För att tänka enbart ekonomiskt kan det vara bra att dela hushåll med någon, en god vän eller en sambo. Det är generellt dyrare att vara singel och betala ”singles taxes”. Man får betala allting själv, detta gäller förstås även hyran eller ränta och amortering på bostaden.

Flera tusenlappar extra

ICA Bankens ekonom, Magnus Hjelmér, har gått igenom siffrorna och sett att det kan handla om flera tusenlappar mer per månad om du är singel.
– Mat, transport och boende brukar vara de största kostnaderna i de flesta hushåll. Det blir ett extra hårt slag mot den som inte kan dela kostnadsökningen med någon”, säger han till DN.

Under 2022 fanns det 2 miljoner personer som var ensamboende i sina hushåll. Det blir allt dyrare att bo singel i storstadsregioner som exempelvis Stockholm. Det kan skilja 3000 kronor per månad mot om man vore sambo.
– Den som bor ensam får bära de fasta kostnaderna själv. Många tjänster kostar lika mycket, vare sig det är en, två, tre eller fyra personer som nyttjar den”, säger Magnus Hjelmér.

Hyresgästföreningens rapport: Ensamstående unga oroar sig

En av tre unga oroar sig för att inte hitta en egen bostad. Allt fler unga kvinnor i Stockholm bor kvar hemma hos föräldrarna.
– Det är en trasig bostadsmarknad i Stockholm, det är många som behöver stöd från familj för att ha råd bo hemifrån, säger Hyresgästföreningens vid ordförande Ola Palmgren.

Det är värst för de unga kvinnorna, enligt Hyresgästföreningens rapport från slutet av 2023 ”Unga vuxnas boende”. 34 % av de unga i Stockholms Län bor kvar hos sina föräldrar, detta innebär runt 52 000 människor som vill bo i egen bostad. Det finns också en oro över att inte hitta någon bostad.
– Bostadssituationen i Stockholm är en katastrof, säger Ola Palmgren och utredare Julia Synnelius fortsätter:
– På alla parametrar sticker Stockholm ut. Här är människor som mest oroliga och tvekar mest att skaffa familj, säger hon.

Undersökning sedan 1997

Hyresgästförening har undersökt ungas boende i åldersgruppen 20-17 år sedan 1997. De unga svarar på frågor om bostadssituationen och framtiden. Rapporten visar på stora svårigheter för unga kvinnor att bo på egen hand.
– Det är väldigt många unga kvinnor som skriver i svaren att de måste stanna kvar i ett förhållande för att kunna bo, säger Julia Synnelius.
45 % av männen bor ensamma, och 38 % av kvinnorna har också eget boende. Man drömmer om villa men viljan att bo i hyresrätt har ökat.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]