äldre kvinna håller i miniatyrhus och högar av myntÄldre kvinnor med lägre pension är de som framför allt kommer att vinna på den slopade uppskovsräntan, tror experterna. Foto: sergio victor vega/Shutterstock.com

Skatter

Uppdaterad: 16 mars, 2023

Vid årsskiftet slopades den så kallade uppskovsräntan. Det innebär att du inte längre behöver betala en årlig avgift om du skjuter upp vinstskatten från en bostadsförsäljning. Det blir särskilt betydelsefullt för äldre som vill flytta från villa till lägenhet, säger flera experter till SvD Näringsliv.

Deklarationen för 2020 är sista gången du behöver betala uppskovsränta. Därefter kostar det ingenting. Uppskov blir då på sätt och vis ett räntefritt lån som du har från staten.

Lättare för äldre att flytta till mindre bostad

I många fall kommer det bli arvingarna som kommer få ha hand om skatteåterbetalningen. Det menar privatekonomen Annika Creutzer.

– Jag tror att en förändringen betyder mest för äldre villaägare som bott länge i sina bostäder, och som säljer för att flytta till en bekväm lägenhet.

Hit hör till exempel kvinnor med låg pension som har blivit änkor. För dem har det av skatteskäl varit för dyrt att flytta tidigare. Det är visserligen ofta dyrare att bo i en ny lägenhet än i en villa som redan har bolånen avbetalda. Men nu när uppskovsräntan slopats är det ändå en stor lättnad för den äldre målgruppen.

Att göra uppskov i efterhand innebär en ny skuld

Den som sålt en bostad under de senaste åren kan begära uppskov i efterhand och få tillbaka sin inbetalda skatt. Det kan vara lockande för att exempelvis betala av lån med de pengarna i stället.

Men det är viktigt att tänka igenom om det är värt besväret som en skatteskuld innebär. Att skjuta upp vinstskatten betyder förstås att den måste betalas senare, senast när du säljer den nya bostad som du köpte i samband med uppskovet.

– Uppskjuten skatt blir ytterligare en sak att hålla koll på, till exempel om man har särkullbarn och blir änka eller änkling, och vid skilsmässor, påpekar Annika Creutzer.

Bara marginell påverkan på rörligheten

För övriga bostadsmarknaden kommer den slopade uppskovsräntan inte göra så stor skillnad för rörligheten. Det tror i alla fall inte SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann. Hon menar att människor flyttar av andra anledningar än att de lättare kan skjuta upp skatten.

Däremot håller hon med om att äldre som haft sina bostäder länge och kvinnor med låg pension vinner mest på att uppskovsräntan slopas.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]