grupp av glada vänner skålar med ölglasEn studentfest i Lund spårade ur så rejält att hyresgäster riskerade uppsägning. Men bevisen räckte inte till, enligt hyresnämnden. Foto: View Apart/Shutterstock.com

Bostadspolitik

Uppdaterad: 18 februari, 2021

En korridorsfest i Lund som spårade ur fullständigt har tagits upp i hyresnämnden. Störningarna och skadegörelsen vid festen är tillräckligt skäl för uppsägning, men hyresvärdens bevis räcker inte för att identifiera vilka som är ansvariga, skriver Hem & Hyra.

1 800 personer ska ha fått inbjudan till en studentfest på studentboendet Delfi i Lund. Festen arrangerades i korridorer på fyra olika våningsplan i huset, och av de 750 personer som tackade ja var det mellan 150 och 200 som dök upp.

Men det var inte bara festande som gästerna sysselsatte sig med under kvällen. Glasrutor, fönsterbrädor och inredning förstördes, det skräpades ner i korridorerna, och till och med rökdetektorer och brandlarm slogs sönder eller skruvades bort.

Nio utrymningslarm gick dessutom under kvällen, som gjorde att vaktbolaget fick rycka ut till platsen.

Bostadsbolaget sa upp två av hyresgästerna

AF Bostäder är det bostadsbolag som äger studentboendet Delfi. På grund av skadegörelsen beslöt bolaget att säga upp de två hyresgäster som de ansåg hade skickat ut inbjudan till festen.

– Vi tycker det är kul att våra hyresgäster festar och har roligt men att det spårar ur på det här sättet gillar vi inte, säger vd:n Henrik Krantz.

Som bevisning i sin ansökan till hyresnämnden pekade AF Bostäder ut två personer bland flera inklippta porträtt på inbjudan. Detta ansåg bolaget vara tillräckligt med bevis för att riva de båda hyresgästernas kontrakt.

Hyresnämnden: Bevisen räcker inte för uppsägning

Men hyresnämndens bedömning är att detta inte räcker. Den allvarliga utgången av festen räcker mycket väl till en uppsägning, menar de. Däremot går det inte att säkert identifiera hyresgästerna som dem som finns på inbjudans porträttbilder, eller peka ut just dem som ansvariga för festen.

Hyresgästerna själva nekar all inblandning, och ifrågasätter att de sagts upp utan att först få en varning. Porträttbilderna på inbjudan föreställer inte dem, menar de, och om de skulle göra det har någon klippt in dem utan att meddela eller fråga dem om lov.

Bra att hyresnämnden satt ner foten

AF Bostäder ännu inte tagit ställning till om de ska överklaga beslutet från hyresnämnden eller inte. Men Henrik Krantz lyfter att hyresnämnden i alla fall har varit tydliga med att en fest av det här slaget går över gränsen.

– Vi tycker det är bra att nämnden konstaterar att en fest av det här slaget är tillräcklig grund för uppsägning. Sedan kan vi inte lägga oss i deras bevisvärdering.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]