vitt hus i grönskande trädgårdEn villa kan i regel användas som fritidshus utan problem. Men för att ett fritidshus ska kunna användas som permanentbostad kan man behöva göra vissa ändringar. Foto: one pony/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 17 maj, 2021

Det är fortsatt högt tryck på fritidshusmarknaden just nu, som vi har konstaterat tidigare. Därför passar vi på Boupplysningen på att svara på några läsarfrågor om just stugor och fritidshus den här veckan. Hur mycket får man egentligen vistas i fritidshuset, och kan man göra om en villa till ett fritidshus eller tvärtom?

Ingen gräns för vistelse i fritidshus

Fråga: Finns det regler om hur många nätter per år man får vistas i sin sommarstuga?

Svar: Nej, det finns inga regler som styr hur många nätter per år du får vistas i sommarstugan. Om du använder fritidshuset som permanentbostad behöver du dock folkbokföra dig där.

Villa kan användas som fritidshus

Fråga: Vi är fyra syskon som har en andel var i barndomshemmet på landet. Från februari är det ingen som bor där. Kan man göra om det till fritidshus, i så fall kostar det något?

Svar: Det krävs inget särskilt för att använda ett hus som ett fritidshus, och kostar därför inte heller något. Skillnaden mellan permanentbostad och fritidshus är att det senare inte omfattas av samma krav på uppvärmning, tillgänglighet och annan utformning.

Fritidshus kan behöva ändras för att räknas som villa

Fråga: Kostar det något att byta namn på fritidshus till en liten villa? Och vad kostar det?

Svar: Villor och fritidshus går under samma kategori i Lantmäteriets register. Därför går det inte direkt att byta namn formellt på ett fritidshus till en villa. Därmed kostar det inte heller något.

Tänk dock på att fritidshus och villor har olika byggstandard, och att man därför kan behöva göra ändringar på huset för att det ska fungera som permanentboende.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]