En bild på en man som tapetserar

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Julen är förbi och det nya året är här. Vi på Boupplysningen är tillbaka med årets första Veckans läsarfrågor. Denna vecka svarar vi bland annat på frågan om andrahandshyresgäster av bostadsrätter har något besittningsskydd och om du som bor i hyresrätt har rätt att tapetsera utan värdens tillstånd.

När du hyr ut flera privatägda bostäder har hyresrätten i den andra upplåtelsen besittningsskydd

Fråga: Jag hyr ut två privatägda bostäder i andra hand. Har mina hyresgäster något besittningsskydd?

Svar: När du hyr ut två privatägda bostäder saknar andrahandshyresgästen i den första upplåtelsen besittningsskydd. Däremot får hyresgästen i den andra upplåtelsen besittningsskydd enligt hyreslagen. Besittningsskyddet börjar dock inte gälla förrän hyresförhållandet varat i två år i följd eller längre.

Vill du inte att din hyresgäst ska ha något besittningsskydd är det möjligt att avtala bort det.

Du har rätt att tapetsera utan att fråga hyresvärden om tillstånd

Fråga: Jag bor i en hyresrätt och skulle vilja tapetsera om vardagsrummet. Har jag rätt att göra det eller måste jag fråga hyresvärden om lov?

Svar: Nej, du behöver inte fråga hyresvärden om lov för att få tapetsera i vardagsrummet. Som hyresgäst har du rätt att göra en hel del i din bostad, bland annat tapetsera, måla, byta vitvaror och sätta upp hyllor.

Du kan byta bostad med annan hyresgäst

Fråga: Får jag byta bostad med en annan hyresgäst?

Svar: Ja, det kan finnas möjlighet för dig att byta bostad med en annan hyresgäst. Det krävs dock att du och den andra hyresgästen har tillåtelse från respektive hyresvärd. 

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]