Man öppnar lås till dörrHyresgästen är inte skyldig att ge tillträde för visning. Foto: Adam Hoglund/Shutterstock.com

Tips & råd

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Boupplysningens läsarfrågor är tillbaka för att besvara tre av era spännande frågor. Vi berättar bland annat om andrahandshyresgästen måste ge tillträde till bostaden så att ägaren kan hålla i en visning.

Privatuthyrningslagen gäller bara för den första upplåtelsen

Fråga: Jag bor i en lägenhet i och har bott där i fem år. Ägarna jag hyr lägenheten av hyr dessutom ut ytterligare en lägenhet. Det har varit en väldig ruljans i båda lägenheterna innan jag flyttade hit med många hyresgäster som kommit och gått. Jag undrar därför vilken lag som gäller för upplåtelserna: hyreslagen eller privatuthyrningslagen? Det är viktigt för mig då jag vill veta om jag har något besittningsskydd eller inte.
Svar: Privatuthyrningslagen gäller för den första upplåtelsen medan hyreslagen gäller för den andra upplåtelsen. I och med att många hyresgäster har kommit och gått med åren gäller hyreslagen eftersom att ingen upplåtelse räknas som den första. I och med att hyreslagen gäller har du ett besittningsskydd.

Hyresvärden kan hyra ut bostad till ny hyresgäst om du flyttar ut under uppsägningstiden

Fråga: Jag har sagt upp och flyttat ut ur min hyreslägenhet i andra hand innan uppsägningstiden löpt ut. Har lägenhetsinnehavaren rätt att hyra ut till annan person under min uppsägningstid då jag betalar hyra och även ta betalt av denne? Dvs få dubbelt betalt för lägenheten.
Svar: Vad jag känner till finns det ingenting som hindrar hyresvärden från att hyra ut bostaden på nytt om du har gjort en total avflyttning innan uppsägningstiden är slut. Om du däremot valt att bo kvar sporadiskt under uppsägningstiden skulle hyresvärden inte kunna hyra ut bostaden.
Under uppsägningstiden är du skyldig att betala hyra och tyvärr spelar det då ingen roll om en ny hyresgäst flyttat in i lägenheten under tiden. Hyresvärden har med andra ord en möjlighet att få in dubbla hyror under uppsägningstiden.

Andrahandshyresgästen är inte skyldig att ge tillträde för visning när bostaden ska säljas

Fråga: Jag har en hyresgäst som sagt upp sitt kontrakt. Jag har därför tänkt att sälja bostaden och vill hålla i visning under uppsägningstiden. Har jag rätt att göra det eller kan hyresgästen neka mig tillträde?
Svar: Hyresgästen har rätt att neka dig tillträde för visning under uppsägningstiden, detta eftersom att du avser att sälja bostaden. Andra regler hade gällt om du avsett att hyra ut den på nytt. Det jag kan rekommendera dig att göra är att prata med hyresgästen och gemensamt komma fram till en lösning som passar er båda.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]