Uppdaterad: 24 maj, 2022

Qasa är en bostadsförmedlare som erbjuder såväl andrahandsbostäder som förstahandskontrakt. Du kan alltså hitta och hyra lägenhet via Qasa utan att behöva stå i bostadskö. På Qasas webbplats matchas tillgängliga bostäder och hyresgästers profiler för att vägleda hyresvärden till den bästa hyresgästen.

Vårt omdöme om Qasa

Qasa utmärker sig med att erbjuda lägenheter i första hand utöver andrahandsbostäder. Det ställs dock ytterligare krav på hyresgästen för att kunna få ett förstahandskontrakt. Tillgängliga hyresrätter finns dessutom bara periodvis och är inte helt lätta att hitta på hemsidan.

För andrahandsmarknaden finns dock ett bra och brett utbud. Även om utbudet naturligt nog är störst i större städer finns bostäder utannonserade över hela Sverige. Såväl hyresvärd som hyresgäst får bra vägledning och översikt genom Qasas matchningsalgoritm och en hyreskalkylator som tar hänsyn till många olika faktorer.

Vad vi gillar med Qasa

  • Hjälper dig hitta en pålitlig hyresgäst
  • Hanterar betalningar så du slipper uteblivna hyror
  • Medlar om det skulle uppstå oklarheter

Qasa förmedlar bostäder i andra och första hand

Främst inriktar sig Qasa på att förmedla andrahandslägenheter och att bevaka hyresmarknaden åt användaren. Qasa använder en algoritm som matchar hyresgästernas profiler med tillgängliga bostäder. På så sätt får du hjälp att bevaka utbudet och får notiser när något dyker upp som passar dina önskemål.

Hos Qasa har du också möjlighet att hyra lägenhet i första hand. Detta sker genom samarbeten med olika fastighetsbolag och kan därför handla om hyresrätter i olika städer under olika perioder. I stället för kötid baseras då urvalet på fastighetsägarens bedömning av din profil, exempelvis var du bor och var du jobbar.

För att få förstahandskontrakt behöver du vara extra snabb på att svara på eventuella erbjudanden. Ofta ställer fastighetsägaren också krav på en viss inkomst eller anställning. Även företag kan söka lägenhet hos Qasa.

Hitta lediga bostäder att hyra

Hitta lediga bostäder att hyra
  • Över 300 lediga bostäder just nu
  • Gratis att registrera ett konto
  • Extra tryggt att hyra genom Samtrygg

Hyreskollen hjälper dig att sätta rätt hyra

Verktyget Hyreskollen är en hyreskalkylator som Qasa har tagit fram. Du kan använda Hyreskollen för att sätta en skälig hyra om du ska hyra ut din bostad. Kalkylatorn utgår från hyresläget på andra bostäder i närområdet och för själva bostadens faktiska läge.

Viktigt att tänka på är att kalkylatorn bara gäller när du själv äger din bostad, såsom en bostadsrätt eller ett hus. För hyresrätter gäller andra regler för vilken hyra du kan ta ut.

Så använder du Qasa

Ansökningsprocessen ser ut på ungefär samma sätt oavsett om du vill hyra lägenhet i andra eller första hand. Om du i stället vill hyra ut en bostad får du vägledning i att skapa din annons och förslag på verifierade hyresgäster. Det finns möjlighet till rådgivning under hela processen och kostar ingenting att använda tjänsten.

Hyr bostad via Qasa

1. Skapa konto. Du skapar en profil på Qasas webbplats där du beskriver vem du är och vilka referenser du har från tidigare boenden. Ju mer information du fyller i, desto större chans har du att hitta bostad.

För att bli verifierad som hyresgäst bör du även klicka i ansökan om Qasa-garanti. Det innebär en betalningsgaranti till hyresvärden om du skulle sluta betala hyran. Då tillåter du samtidigt att Qasa får ta kreditupplysning på dig.

2. Sök bostad. Sedan är det dags att söka efter bostäder som verkar intressanta. Du kan filtrera sökningen efter vad du är ute efter och får annonserna rangordnade efter hur de matchar din profil. Qasas algoritm läser av vilka bostäder du ansöker om eller klickar bort och anpassar vilka annonser som visas.

3. Få bostad och signera kontrakt. När du har ansökt om en bostad kan hyresvärden kontakta dig via Qasas chattverktyg. Kommer ni överens om en uthyrning ordnar hyresvärden ett digitalt kontrakt via Qasa som du får signera.

4. Betala deposition och hyra till Qasa. I samband med signering får du betala deposition på en månadshyra till Qasa. Depositionen förvaras sedan hos dem tills hyresperioden är slut, då du får tillbaka pengarna. Även månadshyran betalar du till Qasa, som för den vidare till hyresvärden.

Hyr ut bostad via Qasa

1. Skapa en annons. Du fyller i information om lägenheten steg för steg. Qasas verktyg Hyreskollen ger ett förslag på rimlig hyra för typen av bostad och området där bostaden finns. 

2. Hitta en bra hyresgäst. Qasas annonsplats använder en algoritm som matchar dig med hyresgäster som passar dig. Qasa kontrollerar hyresgästernas referenser och kreditvärdighet för att verifiera hyresgäster. Sedan väljer du själv vem du vill hyra ut bostaden till.

3. Skapa ett hyresavtal. Du får hjälp att ta fram ett anpassat och juridiskt korrekt avtal. Avtalet är digitalt och du kan själv justera saker i avtalet tills både du och hyresgästen är nöjda. Då signerar ni avtalet direkt på nätet.

4. Qasa sköter betalningen. Det är Qasa som tar emot hyresbetalningen och sedan betalar den vidare till dig. För detta drar de av ungefär 8 procent av varje månadshyra i avgift. Om hyresgästen har ansökt om betalningsgaranti får du hyran utbetald från Qasa i två månader även om hyresgästen inte skulle betala den.

Hyr ut din bostad – tryggt & enkelt

Hyr ut din bostad – tryggt & enkelt
  • Garanterad hyra i upp till 12 månader
  • Säkra avtal för uthyrning
  • Kontrollerade hyresgäster
  • Skräddarsydd försäkring som täcker allt

Vanliga frågor om Qasa

Har Qasa lägenheter i Stockholm?

Ja, de flesta av Qasas lägenheter finns i Stockholm.

Har Qasa lägenheter i Göteborg, Uppsala och Malmö?

Ja, Qasa förmedlar lägenheter i Göteborg, Uppsala och Malmö. Även om antalet tillgängliga bostäder varierar är utbudet stort, särskilt i större städer.

Kan jag få förstahandskontrakt via Qasa?

Ja, det finns möjlighet att få förstahandskontrakt via Qasa. Ofta måste du dock uppfylla vissa krav för att kunna få förstahandskontrakt, exempelvis ha en anställning eller en viss inkomst. Utbudet är inte heller särskilt stort eller regelbundet.

Tar Qasa ut någon avgift?

Ja, Qasa tar ut en procentsats av månadshyran i avgift av hyresgästen. 

Vad händer om jag betalar hyresvärden direkt?

Gör du betalningar som inte går via Qasa riskerar du att råka ut för bedragare och förlora stora summor pengar. Betalar du via Qasa minskar risken för att bli lurad och du kan få hjälp av Qasa om det skulle inträffa.

Om Qasa

Qasa AB grundades 2014 som en förmedling av andrahandslägenheter. Sedan några år tillbaka erbjuder de också en tjänst som ger chans till förstahandskontrakt. De har också på senare år ingått ett samarbete med Blocket och Schibsted och satsat på att etablera sig internationellt.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]