Uppdaterad: 3 mars, 2022

Renthia är en plattform för andrahandsuthyrning i Sveriges större städer, och även utomlands. Du kan antingen söka bostad eller hyra ut din bostad via Renthia. Deras agenter hjälper till att marknadsföra bostaden och ordnar digitala visningar för potentiella hyresgäster.

Vårt omdöme om Renthia

Renthias tjänst gör det enklare att hitta bostad i Stockholm och andra storstäder där trycket är högt. Genom att de personligen besöker bostaden och verifierar varje hyresgäst sker uthyrningen på ett säkert sätt.

Renthia passar därför väldigt bra för den som ska flytta utomlands en tid eller den som ska flytta från utlandet till Sverige. Det är också bra att använda Renthia om man inte har möjlighet att besöka bostaden på plats.

Dock verkar en del användare ha upplevt problem med Renthias service om det har uppstått problem under eller efter uthyrningen.

Vad vi gillar med Renthia

 • Endast verifierade hyresvärdar och hyresgäster
 • Smidig registrering och ansökningsprocess
 • Erbjuder digitala visningar

Renthia gör andrahandsuthyrning säkrare i Sverige och utomlands

Renthia fokuserar på att göra andrahandsuthyrning enklare i större städer, såväl i Sverige som i andra utvalda länder. Detta gör tjänsten extra bra för exempelvis utbytesstudier eller andra tillfälliga vistelser utomlands.

Ansökningsprocessen är utformad för att vara säker för både hyresvärd och hyresgäst. Det görs genom att en agent från Renthia personligen besöker bostaden som ska annonseras, inspekterar den och sköter marknadsföringen. Alla hyresgäster måste också godkännas av Renthia för att ha en chans att få en lägenhet.

Att använda Renthias tjänster kostar ingenting fram till uthyrningen. Först när du som hyresgäst har hittat en bostad behöver du betala deposition på en månadshyra. Renthia tar också ut 10 procent av hyreskostnaden, vilket alltså innebär något högre hyra för hyresgästen. Om hyran inte betalas i tid kan hyresgästen behöva betala en straffavgift.

Hyr ut din bostad – tryggt & enkelt

Hyr ut din bostad – tryggt & enkelt
 • Garanterad hyra i upp till 12 månader
 • Säkra avtal för uthyrning
 • Kontrollerade hyresgäster
 • Skräddarsydd försäkring som täcker allt

Digitala visningar gör processen smidig

Något som sticker ut för Renthia är just att de besöker bostaden fysiskt inför uthyrningen. Hos de flesta andra liknande plattformar sker all kontakt med företaget digitalt.

Däremot sker visningarna enbart digitalt. Eftersom många av Renthias användare söker bostad i en stad där de inte bor i nuläget är detta en smidig lösning.

Så använder du Renthia

Att använda Renthia vid andrahandsuthyrning går till på lite olika sätt beroende på om du är hyresvärd eller hyresgäst. I båda fallen kostar det ingenting att använda tjänsten fram till själva uthyrningen.

Hyra bostad via Renthia

1. Skapa konto. Du fyller i vissa uppgifter om dig själv och skapar en profil. Renthia kommer att kontrollera din profil, referenser från tidigare boende och göra en kreditupplysning på dig innan du godkänns som potentiell hyresgäst.

2. Sök bostad. Du sorterar din sökning efter stad och eventuellt bostadsområde som du är intresserad av. Du kan även filtrera sökningen ytterligare för att hitta ett boende som passar dina önskemål. Du kan sedan anmäla intresse på boenden och delta i digitala visningar.

3. Bli godkänd och signera kontrakt. Om du blir vald till hyresgäst av hyresvärden skickar Renthia ett digitalt kontrakt. Ett knapptryck är allt som behövs för att signera. Du får vanligtvis betala en månads ränta i deposition, som du får tillbaka efter att hyresperioden är slut.

4. Flytta in. Du får all information du behöver inför att flytta in. Hyresvärden eller Renthias agent möter upp dig vid bostaden och lämnar nycklarna på ett bestämt datum. 

Hyra ut bostad via Renthia

1. Skapa konto och annonsera din bostad. För att registrera din bostad får du svara på ett antal frågor i olika steg. Utifrån dina svar skapas en kort beskrivning av bostaden, till exempel hur många rum den har, hur länge du vill hyra ut och vad du vill ta för hyra. Du kan skapa ett konto i samband med att du lägger upp bostaden om du inte har gjort det i förväg.

2. En agent marknadsför bostaden. Efter att du har lagt upp din bostad bokar en agent från Renthia ett besök hos dig. Agenten inspekterar bostaden, kompletterar din annons med en detaljerad beskrivning och bilder och ordnar också en digital visning.

3. Välj en hyresgäst. Renthia gör noggranna kontroller av hyresgästernas profiler, referenserer och kredituppgifter och presenterar godkända intresseanmälningar för dig. Sedan är det upp till dig att välja en av de verifierade hyresgästerna.

4. Signera kontrakt. När du har valt din hyresgäst skickar Renthia ett digitalt kontrakt som både du och hyresgästen kan signera med ett knapptryck.

5. Lämna över bostaden. Du får information om inflyttningsdatum och när nycklarna ska lämnas över. Du kan antingen lämna över nycklarna själv eller låta Renthias agent göra det. All hyresbetalning får du sedan via Renthia.

All betalning av hyra görs via Renthia som mellanhand. De erbjuder också en månads betalningsgaranti för hyresvärden om hyresgästen inte skulle betala i tid.

Hyr ut din bostad – tryggt & enkelt

Hyr ut din bostad – tryggt & enkelt
 • Garanterad hyra i upp till 12 månader
 • Säkra avtal för uthyrning
 • Kontrollerade hyresgäster
 • Skräddarsydd försäkring som täcker allt

Vanliga frågor om Renthia

Har Renthia lägenheter i Stockholm?

Ja, de flesta lägenheter som annonseras hos Renthia ligger i Stockholm.

Har Renthia lägenheter i Uppsala?

Ja, Renthia har lägenheter även i Uppsala. Ett tips om du planerar att hyra i samband med terminsstart på Uppsala Universitet är att du bör vara ute i god tid.

Har Renthia lägenheter i Amsterdam?

Amsterdam är en av städerna där Renthias tjänst finns, men var bostäder finns tillgängliga varierar. På Renthias hemsida kan du söka på om det finns bostäder i Amsterdam just nu.

Har Renthia lägenheter i London?

Ja, London är en av de städer där Renthia har verksamhet utanför Sverige. Om de i dagsläget har några lägenheter där ser du enkelt på deras hemsida.

Hur registrerar jag mig för att hyra en bostad?

Vill du hyra en bostad måste du skapa en profil och ladda upp en legitimation och ett anställningsintyg. Efter att profilen är godkänd kan du börja leta boenden.

Om Renthia

Renthia AB grundades 2015 och strävar efter en säkrare andrahandsmarknad. Bolaget kombinerar det smidiga i en digital uthyrningsprocess med tryggheten i personlig kontakt med en representant från Renthia. Förutom i Sveriges större städer finns Renthia även i utvalda städer utomlands, exempelvis London och Oslo.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]