Hyresvärd
En hyresvärd är ett företag eller en privatperson som hyr ut en bostad eller lokal. Den som hyr ut en bostad i andra hand är exempelvis hyresvärd gentemot andrahandshyresgästen.
Innehåll
- Vem är din hyresvärd?
- Hyresvärden ska reparera bostaden inom skäligt tidsmellanrum
- Hyresvärden ersätter inte skador som har orsakats av oaktsamhet
- Hyresvärden får i regel inte gå in i lägenheten utan tillstånd
- Den som hyr ut i andra hand är hyresvärd
- Hyresvärd måste alltid ge tillstånd före andrahandsuthyrning
Vem är din hyresvärd?
Du hyr | Din hyresvärd är |
En hyresrätt i förstahand | Fastighetsägaren |
En hyresrätt i andrahand | Förstahandshyresgästen som du hyr av |
En bostadsrätt | Bostadsrättens ägare |
Ett hus eller fritidshus | Husets ägare |
- Om du äger en bostadsrätt eller ett hus har du ingen hyresvärd.
- En förmedlare räknas inte som hyresvärd.
Hyresvärden ska reparera bostaden inom skäligt tidsmellanrum
En hyresgäst har ofta skyldigheter gentemot sin hyresvärd, men det har även hyresvärden gentemot sin hyresgäst. En hyresvärd har underhållsplikt som måste genomföras inom ett skäligt tidsmellanrum. Exakt vad det innebär beror på hur fort bostaden slits, men det rör sig oftast om 12–15 år.
Tänk på! Hyresvärdens underhållsplikt gäller inte för lokaler. I stället måste parterna skriva i avtalet vad som gäller för reparationer.
Exempel på saker hyresvärden är skyldig att göra inom ett skäligt tidsmellanrum:
- måla väggar och tak
- tapetsera väggar
- måla snickerier
- byta vitvaror
- slipa golv.
Info! Hyresvärden ansvarar för att entrén utanför en hyresrätt snöröjs och sandas eller saltas så att alla boende kan ta sig ut utan problem.
Om något går sönder ska det felanmälas till hyresvärden
När något går sönder i bostaden ska hyresgästen felanmäla detta till hyresvärden eller den som är fastighetsskötare.
Många fel är hyresvärden skyldig att åtgärda, exempelvis
- trasig kyl och frys
- trasig spis
- droppande kran
- ej fungerande element
- trasig tvättmaskin.
Tips! En hyresvärd och hyresgäst bör gemensamt besikta bostaden innan inflytt och fotografera den. På så vis vet båda parter vilket skick bostaden är i och eventuella tvister kan undvikas.
Hyresvärden ersätter inte skador som har orsakats av oaktsamhet
Hyresvärden behöver inte alltid åtgärda skador som har uppstått i en bostad. Om hyresgästen har orsakat en skada på grund av oaktsamhet eller uppsåt ska hyresgästen ersätta skadan.
Hyresvärden behöver i regel bara ersätta skador som inte har orsakats av någon part eller som har skett på grund av naturligt slitage.
Hyresvärden får i regel inte gå in i lägenheten utan tillstånd
Allt som oftast har hyresgästen rätt att neka hyresvärden från att gå in i bostaden. Det finns dock fall då hyresgästen måste komma in i bostaden. I de flesta fall måste besöket ha anmälts minst en månad i förväg och hyresgästen måste ha givit sitt tillstånd.
TIllfällen då hyresvärden får gå in i hyresgästens bostad
För att göra enklare förbättringsarbeten och reparationer krävs inte hyresgästens godkännande. Hyresvärden måste däremot ha anmält besöket i förväg.
Hyresvärden har rätt att få komma in i bostaden för att hålla visning för nya hyresgäster. Däremot måste hyresvärden meddela hyresgästen och de båda måste även komma överens om en tid som passar.
Hyresvärden behöver inte hyresgästens tillstånd för att gå in i lägenheten och utföra brådskande arbeten och nödvändig tillsyn som krävs för att förhindra ytterligare skador på bostaden.
Hyresvärden behöver inte heller hyresgästens tillstånd om Kronofogden har givit hyresvärden laglig rätt att gå in i bostaden.
Tänk på! Skulle hyresvärden olovligen gå in i bostaden är det viktigt att markera och säga ifrån. Skulle det upprepa sig kan hyresgästen polisanmäla hyresvärden.
Den som hyr ut i andra hand är hyresvärd
Den som hyr ut sin bostad i andra hand fungerar som hyresvärd i förhållande till andrahandshyresgästen. Den som hyr ut sin hyresrätt måste därför ta kontakt med sin hyresvärd om något går sönder som måste åtgärdas.
Den person som hyr ut en privatägd bostad, exempelvis villa eller bostadsrätt, är i stället själv tvungen att åtgärda eventuella problem som kan uppstå under hyrestiden.
Hyresvärd måste alltid ge tillstånd före andrahandsuthyrning
När en bostad ska hyras ut i andra hand måste hyresgästen alltid fråga hyresvärden eller bostadsrättsföreningens styrelse om tillstånd. Utan tillstånd får bostaden inte hyras ut.
I de fall där hyresvärden nekar andrahandsuthyrning kan hyresgästen få beslutet prövat hos hyresnämnden. I vissa fall kan hyresnämnden ändra på hyresvärdens beslut. För detta krävs dock särskilda skäl.
Exempel på särskilda skäl kan vara att hyresgästen ska
- studera på annan ort
- jobba på annan ort, men avser att flytta tillbaka
- bo utomlands under en längre tid
- provbo tillsammans med någon
- vårdas på sjukhus.

Kommentarer
Hej
Hyr ett hus och i kontraktet står det att hyresvärden måste kontaktas om man vill måla el tapetsera
Har mailat ringt och skickat sms utan resultat
Hur kommer jag i kontakt med hyresvärden ?
Hej,
Om man äger lägenheter/radhus med hyresgäster, kan man då göra om lägenheterna till äganderätt eller bostadsrätt?
Hej, bor i hus med fyra lägenheter och det är tredje hyresvärd för huset nu.
Vi har haft förråden i källaren och nu vill nya hyresvärden att vi ska ha mindre förråd, så han har tagit ett rum och gjort fyra förråd i det, kan han göra det?
Tacksam för svar
Hej!
Jag skrev ett hyresavtal med min första hyresvärd för 20år sedan då han hyrde ut lägenheten privat, sedan har huset bytt ägare två gånger och den sista ägaren är nu ett mindre fastighetsbolag.
Det har inte skrivets några nya avtal mellan mig och de två sista ägarna, utan det enda som finns är det som skrevs för tjugo år sedan.
Vad gäller egentligen med detta avtalet, gäller det fortfarande även att huset har bytt ägare?
Den sista ägaren höjde hyran från 5200:- till 7400:- på en gång, är detta en godkänd höjning?
Jag ska nu byta lägenhet och på det gamla avtalet så står det 3mån uppsägningstid, gäller detta eller kan jag flytta efter en månad?
Hej bor i en hyresrätt, för 2 veckor sedan fick jag en vattenskada i min hall som förstörde golvet som jag lagt in, läckan kom uppifrån grannen, det var stopp i röret, jag fick 1240kr från min försäkring , självrisken var 1800kr, dagen efter var jag tyvngen att ta ledig från jobbet, då jag förlorade 1500kr lönebortfall .jag har rivit ut det gamla golvet, tagit ledigt ,åkt till tippen, torkat vatten jag har försökt få ersättning för självrisk och lönebortfall men hyresvärden tycker typ att jag får skylla mig själv som lägger in ett nytt golv. Har dom rätt,? Jag orsakade inte skadan.
Hyresvärden tror han kan fixa själv trycket i vattnet i badrummet. Tvättmaskinen har inte fått nog med vatten på 20 månader så går inte att tvätta, duschan har inte fungerat normalt och nu väldigt dåligt på 5 månader. Han säger att det kostar, jag sa att själklart blir det kostnader för honom
Hej Filip,
Jag har hyrt ut mitt 50-tals hus i Dalarna.
Mina hyresgaster sa upp sig den 14 februari och har 4 manders uppsagnings tid. De har flyttat fran Dalarna till Skane. Jag sjal v bor och arbetar i Indien. De har tagit alla hus nycklar. Husets ror ar inte i basta skick och jag ar radd att de kommer frysa sonder da det ar inbland problem med varm vatten i roren. Jag har bett dem sanda nycklar till min granne som ibland kan kika till huset.
Men de vagrar.
Kan jag som hyresvard byta las och sanda dem en ny nyckel?
Om roren fryser sonder, ar de hyresgasten som ar ansvarig for reperation? Eller ar det jag?
Finns det ngn instans som man som hyresvard kan vanda sig till for att fa rad?
Halsningar
Karolina