Mäklarfirmor

Hur du hittar den bästa mäklaren när du ska sälja din bostad

Utskriftsvänlig PDF

Mäklarfirmor sköter majoriteten av det juridiska och praktiska arbetet åt dig, vilket gör att du slipper mycket av det juridiska krånglet som annars kan uppstå. För att din bostadsförsäljning ska gå så smidigt som möjligt gäller det alltså att välja rätt mäklarfirma, eftersom det kan påverka både försäljningspriset och hjälpen du får.

Jämför flera mäklarfirmor innan du bestämmer dig

Det vanliga sättet att hitta en mäklarfirma är att Googla och se vilka mäklarfirmor som finns på ens ort. Det är dock väldigt tidskrävande att kontakta och begära in offert från alla mäklarfirmor. Det är även svårt att veta hur bra mäklarna faktiskt är och vad andra tycker om mäklarbyrån.

Ett smidigare sätt är att använda jämförelsetjänster som t.ex. HittaMäklare. HittaMäklare är en kostnadsfri tjänst som samlar in offerter och visar de bästa mäklarfirmorna i ditt område. Tjänsten gör att du sparar mycket tid och enkelt kan läsa omdömen om alla mäklarfirmor.


Hitta en bra mäklarfirma

HittaMäklare
  • Se alla mäklarfirmor i närheten
  • Jämför mäklarfirmor med varandra
  • Se andra kunders omdömen om mäklarna
Till HittaMäklare

Kontrollera att mäklarna har alla nödvändiga tillstånd

Oavsett om mäklaren du anlitar arbetar fristående eller på en mäklarbyrå är det bra att kontrollera så att allt står rätt till.

Det gör du enkelt genom att vända dig till Fastighetsmäklarinspektionen. Där ser du om mäklaren är registrerad och om mäklaren har fått varningar tidigare. Att sortera bort oseriösa mäklare tidigt kan spara dig mycket bekymmer och ekonomiska problem.

Leta efter populära mäklarfirmor i området

Ofta är vissa mäklarfirmor mer framträdande inom vissa stadsdelar än andra. Det händer även att vissa mäklarfirmor erbjuder fasta priser för bostäder inom en viss förening eller ett område, vilket kan vara både praktiskt och billigt för dig.

Tips! Vissa mäklarfirmor inriktar sig på specifika områden, vilket ofta gör de billigare och mer pålästa än andra mäklare.

För att hitta en mäklare som är aktiv inom ditt område kan du dels fråga grannarna om vilken mäklare de köpte sin bostad av, dels se vilka mäklare som annonserar i ditt område.

Fråga om mäklarbyråns priser

Innan du bestämmer dig för att anlita en mäklare bör du veta vilken prisnivå det rör sig om. I praktiken är mäklararvodet antingen fast eller på provision. Provision är det vanligaste alternativet. Tar mäklaren en oskäligt hög provision kan du få ut mindre pengar än väntat även om försäljningspriset blir högt.

Mäklarna är transparenta med priserna, men det kan ofta krävas att de får se säljobjektet. Tror de att din bostad är väldigt enkel att sälja är provisionen troligtvis betydligt lägre.

Fråga om mäklarens kontaktnät

Många mäklare har bra koll på vilka som letar efter bostäder inom ett visst område. Det kan vara dyrare att anlita en mäklare som har en potentiell kund, men det kan även leda till en snabbare försäljning.

Det är inte alltid lätt att få tag på den mäklare som verkligen har flest spekulanter i området. Det betyder inte att du inte bör fråga, tvärtom är det bra att vara uppriktig och rak redan från början. Mäklarna har ett intresse av att sälja din bostad, och därför bör du även utnyttja den konkurrens som råder.

Hitta en mäklare som du personligen trivs med

Den mäklare som säljer bäst är inte alltid den mäklare som just du är bekväm med. Oavsett vilken mäklare du väljer kommer ni att ha nära kontakt och båda får bäst resultat om ni kan lita på varandra.

Tänk på! Det är viktigt att du känner tillit till den mäklare du väljer.

En bostadsaffär som du är bekväm med är ofta en bra bostadsaffär. Se därför till att du faktiskt känner ett förtroende till mäklaren du väljer.

Filip Svensson

Boende-skribent

filip.svensson@boupplysningen.se

Kommentera

Obligatoriska fält är märkta *

Vad du behöver veta om kommentarerna på BoUpplysningen