Varnad mäklare
Uppdaterad: 27 oktober, 2023
En ”varnad mäklare” har en registrerad varning hos Fastighetsmäklarinspektionen (FMI). Det är denna inspektion som granskar de anmälningar som sker från köpare och säljare vid missnöje över mäklarens agerande.
Via kontakt med FMI går det att kontrollera om en mäklare har en varning och orsaken till denna. Däremot behöver inte 1 – 2 varningar innebära att mäklaren per automatik bör undvikas.
Innehåll
Vad innebär att en mäklare är varnad?
Om köpare eller säljare anser att en mäklare har agerat felaktigt kan en anmälan om granskning skickas in till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI). De kommer att granska fallet och om de anser att mäklaren har gjort fel kan de ge följande påföljder:
1. Erinran
En erinran är en tillsägelse och alltså lägsta nivån av påföljd. I detta fall har FMI ansett att mäklaren visserligen agerat felaktigt men att felet är av så liten omfattning att enbart en tillsägelse krävs.
2. Varning
En varning registreras i Fastighetsmäklarinspektionen register. Det är därmed en betydligt större påföljd än erinran och detta framför allt om mäklaren har flera aktiva varningar samtidigt. En varning är aktiv i fem år.
3. Bli avregistrerad
Om FMI anser att felet är av större omfattning kan de avregistrera mäklaren från dess register.
4. (Rättelse)
I det fall som ärendet kan beröra penningtvättslagen kan beslut tas att mäklaren ska göra en rättelse. I detta fall finns även alternativet att en sanktionsavgift måste betalas.
Kontrollera mäklare
Det finns inget öppet register som visar om en mäklare fått erinran eller varning. Om en kontroll önskas genomföras kan däremot FMI kontaktas varpå de svarar på frågor om enskilda mäklare.
Så många varnas
Under helåret 2022 tog FMI 223 beslut om påföljd. Av dessa var den vanligaste påföljden varningar, 143 stycken. Dessutom togs sex beslut som inte resulterade i någon påföljd. Av dessa var tre ”ringa förseelser” och tre ”avskrivning av ärendet”. Det kan ställas mot att det i december 2022 var 2164 mäklare registrerade.
Det finns en tydligt ökande trend gällande anmälningar och varningar. År 2017 var antalet varningar 65, år 2018 var det 121 och fyra år senare alltså 223.

De vanligaste orsakerna till varning år 2022 var:
- Betalning av årlig avgift – 32 st
- Marknadsföring – 28 st
- Omsorgsplikt – 21 st
- Objektsbeskrivning – 13 st
- Anbudsförteckning – 14 st
Det är även en förändring över tid då det 2017 var vanligast att varning delades ut på grund av ofullständiga anbudsförteckningar.
Exempel som kan ge varning
Nedan visas några exempel på tillfällen då mäklare har fått en varning. Som dessa exempel visar kan det i vissa fall handla om relativt små förseelser som resulterar denna påföljd.
Bristande omsorgsplikt (2017)
En säljare bad sin mäklare om deklarationshjälp gällande fastighetsförsäljningen. När skatteberäkningen genomfördes togs däremot ingen hänsyn till uppskovsbelopp som borde lyfts upp och beskattats. Säljaren blev till slut tvungen att anlita en revisor vilket innebar ökade kostnader. Mäklaren hävdade däremot att deklaration upprättats utifrån den informationen om säljaren gett. (Mäklarsamfundet.se)
Felaktig objektsbeskrivning (2019)
I objektsbeskrivningen nämndes det, vid två tillfällen, att det var en strandtomt. Men vid granskning visade det sig att tomten inte hade någon strand. En varning utfärdades och mäklaren angav att han framöver skulle använda ordet ”sjönära”. (Mäklarvärlden.se)
Lockpriser (2020)
År 2020 genomförde Fastighetsmäklarinspektionen en egen granskning av en grupp mäklare. Två av de 25 granskade fick varningar varav en för lockpriser. Vid granskning hade dessutom de två objekt med störst skillnad på utropspris och försäljningspris inte presenteras för inspektionen. (Mäklarvärlden.se)
Bristande anbudsförteckning (2019)
När avtalet skulle signeras drog säljaren tillbaka sitt bud på 3 600 000 kronor och erbjöd i stället 3 500 000 kronor. Det noterades inte korrekt av mäklaren. Inspektionen anser att mäklaren borde ha haft med bägge dessa bud i anbudsförteckningen samt noterat att det högre inte längre var aktivt. (Fmf.se).
Är det säkert att anlita varnad mäklare?
Som statistiken visar fick i genomsnitt ca 10 % av mäklarna en varning under 2022. Det är alltså relativt vanligt och oftast handlar det om ett mindre misstag. En enda varning betyder alltså inte att mäklaren bör undvikas. Det går dessutom att kontrollera orsaken till denna varning.
De som däremot har flera varningar aktiva bör undvikas. Det kan peka på att mäklaren har ett arbetssätt som inte är kvalitetssäkrat tillräckligt.
