Ungt par förhandlar ner sin boränta

Bolån

Uppdaterad: 18 februari, 2021

För dig som redan har ett bolån men är missnöjd med räntan finns det flera saker du kan göra. Idag är konkurrensen på lånemarknaden så hård att du som konsument har en stor möjlighet att pruta räntan hos banken. Du kan bli tvungen att byta bank, men troligtvis kommer din nuvarande bank att göra allt för att ha kvar dig som kund. För att få den bästa boräntan finns det fyra enkla steg att följa.

4 enkla tips för att sänka din boränta

De här enkla tipsen ger dig bäst möjlighet till att förhandla med bankerna om din boränta.

  1. Omvärdera din bostad. För att få bästa förhandlingsläge är det oftast fördelaktigt att omvärdera din bostads värde. När du tog ditt bolån var troligtvis värdet lägre än vad det är i nuläget. Om du får en högre värdering på din bostad har banken en större säkerhet och kan erbjuda bättre villkor.
  2. Jämför bankernas räntor. Genom att jämföra bankernas räntor får du dels koll på vad de lägsta räntorna ligger på, men även ett bättre förhandlingsläge mot din nuvarande bank.
  3. Förhandla med din bank. Efter att du värderat bostaden och vet hur räntorna ser ut på marknaden kan du enkelt förhandla med din bank. Troligtvis kommer banken vara tillmötesgående om dina krav är rimliga och välbelagda på fakta. När du förhandlar med banken kan det även vara bra att hålla koll på möjligheten till bolånerabatt .
  4. Byt bank. Om din bank mot förmodan skulle vägra en ändring i villkoren kan du enkelt byta bank. Banken du byter till sköter pappersarbetet och det är därför oftast mycket enkelt att genomföra. Allra oftast går det aldrig så långt, men ifall du behöver en sänkning i räntan är det ett alternativ.

Ha aktuell fakta innan du förhandlar

Mycket av processen till en sänkt boränta grundar sig i din förhandlingsförmåga. Ett stående krav är därför att du har koll på marknaden och din ekonomiska situation. Utöver att du bör ha koll på bankernas boräntor gäller det alltså att även syna din egen ekonomi.

Tänk på! Utöver att ha koll på bankernas räntor gäller det även att ha en bra översikt över sina ekonomiska förhållanden.

En stor del av detta är att ha en aktuell värdering på din bostad, men även en ökad inkomst eller ett samboförhållande kan påverka din boränta. Har du bra koll på detta bör du känna dig trygg i dina förhandlingar och därför känna dig trygg i din kunskap och förmåga.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]