Ränterabatt på bolån
Uppdaterad: 27 november, 2024
Ränterabatt på bolån innebär att man får en rabatt på bankens listränta. Det finns en rad olika åtgärder och förutsättningar som kan ge dig rabatt, nykundsrabatt och rabatt baserad på bostadens energiklass är två exempel.
En ränterabatt på 0,2 % (20 räntepunkter) gör att du sparar 6 000 kr per år om du har ett bolån på 3 miljoner kronor.
Innehåll
- Tio olika typer av ränterabatter
- 1. Nykundsrabatt
- 2. Rabatt genom att bli helkund i banken
- 3. Rabatt vid låg belåningsgrad
- 4. Rabatt vid låg skuldkvot
- 5. Rabatt på grund av energiklass – grönt bolån
- 6. Rabatt på grund av stort sparande
- 7. Rabatt på grund av försäkringar eller pensionsspar
- 8. Ränterabatt på grund av medlemskap i fackförbund
- 9. Ränterabatt för stammisar på ICA
- 10. Förhandla till dig rabatt
- Rabatten gäller oftast bara ett år
- Bankernas listränta är bara en utgångsränta
- Frågor att ställa banken om din bolånerabatt
- Räkna ut hur mycket du sparar på ränterabatten
- Läs även våra artiklar
Tio olika typer av ränterabatter
1. Nykundsrabatt
En särskild typ av rabatt som du bör vara försiktig med är den så kallade nykundsrabatten. Nykundsrabatten är ett erbjudande för nya kunder som ger dig rabatt på ditt bolån under en begränsad tid. Eftersom rabatten oftast bara gäller under det första året kan det i slutändan vara värt det att välja en rabatt som inte ger lika mycket rabatt, men som varar under en längre tid.
2. Rabatt genom att bli helkund i banken
Bankerna premierar de som väljer att bli så kallade helkunder i banken. Om du kan tänka dig att flytta alla dina banktjänster, exempelvis ditt bolån, lönekonto, sparande, försäkringar osv till en och samma bank så blir du helkund och det brukar kunna ge en ränterabatt på bolånet.
3. Rabatt vid låg belåningsgrad
Din belåningsgrad räknar du fram genom att dividera ditt bolån med bostadens marknadsvärde. Har du en låg belåningsgrad brukar banken kunna ge dig rabatt på bolånet. Ju lägre belåningsgrad du har desto längre ner hamnar du på riskskalan. Ju längre ner du är på riskskalan desto lägre ränta kan banken erbjuda.
🔗Läs om hur du räknar ut din belåningsgrad
Ett exempel på en bank som ger ränterabatt vid låg belåningsgrad är Danske Bank. På deras hemsida kan du ange bostadens värde och lånebelopp för att se vilken ränta du kan få, direkt på skärmen. En genomgång i deras kalkylator visar tydligt att en lägre belåningsgrad ger en lägre ränta:
🔗 Gå till kalkylatorn på Danske banks hemsida (reklamlänk)
Belåningsgrad Lånebelopp Ränta 85 % 2 000 000 kr 3,38 % 70 % 2 000 000 kr 3,22 % 50 % 2 000 000 kr 3,13 % Tabellen är uppdaterad 2024-11-27
Danske Bank erbjuder bolån med fasta räntor som inte kan justeras genom förhandling. Räntan är redan bestämd och klar.
4. Rabatt vid låg skuldkvot
Din skuldkvot räknar du fram genom att dividera ditt bolån med din årsinkomst före skatt. Har du en låg skuldkvot brukar du kunna få en rabatt på bolånet. Ju lägre skuldkvot du har desto längre ner hamnar du på riskskalan. Ju längre ner du är på riskskalan desto lägre ränta kan banken erbjuda.
🔗Läs om hur du räknar ut din skuldkvot
5. Rabatt på grund av energiklass – grönt bolån
Många banker erbjuder rabatt på bolånet om din bostad har energiklass A eller B. Det ger 0,10 % (10 räntepunkter) i ränterabatt hos de flesta banker.
6. Rabatt på grund av stort sparande
Ett bra månadssparande eller ett stort sparkapital hos banken kan ge rabatt på bolånet. Nordnet är ett exempel på en bank som ger en rabatt på bolånet baserad på ditt sparkapital i banken. Ålandsbanken är ett annat exempel. De erbjuder rabatt på bolånet om du använder deras premium eller private banking. För att kvalificera sig krävs dock att du har minst 1 miljon kr sparat.
7. Rabatt på grund av försäkringar eller pensionsspar
Om du har din tjänstepension eller dina försäkringar hos banken brukar det kunna ge en viss rabatt på bolånet. Skandiabanken erbjuder exempelvis ränterabatt om du har din tjänstepension hos dem.
8. Ränterabatt på grund av medlemskap i fackförbund
Vissa fackförbund samarbetar med banker vilket ger deras medlemmar ränterabatt på bolånet.
Ett exempel är att du får ränterabatt på bolån hos Danske bank (reklamlänk) om du är medlem i ett fackförbund som är anslutet till Saco. Ett annat exempel är att du får 0,1 % rabatt (10 räntepunkter) på bolåneräntan hos Swedbank om du är med i ett LO-anslutet fackförbund, exempelvis Kommunal eller IF Metall. Ett tredje exempel är SEB som erbjuder 0,1 % rabatt (10 räntepunkter) till medlemmar i fackförbund som är anslutna till SACO eller TCO.
9. Ränterabatt för stammisar på ICA
Om du är stammis hos ICA får du rabatt på bolånet hos ICA-banken. Rabattens storlek baseras på hur mycket du handlar på ICA.
10. Förhandla till dig rabatt
Genom att vara en tuff förhandlare, jämföra erbjudanden från flera olika banker och ställa bankerna mot varandra kan man förhandla till sig ytterligare ränterabatt. Det är dock inte alla banker som tillåter individuell förhandling, vissa erbjuder så kallade förhandlingsfria bolån. Det innebär att deras bolån är prutade och klara och kan inte prutas ner ytterligare.
🔗 Läs mer om hur man prutar ner sin bolåneränta
Rabatten gäller oftast bara ett år
En viktig aspekt att tänka på när du förhandlar en rabatt på ditt bolån är att rabatten i de allra flesta fall bara garanteras i ett år för rörliga tremånaderslån. Efter att det året har gått sker en omförhandling, i vilken rabatten kan höjas, sänkas eller till och med försvinna. Se därför till att få klart besked om hur möjligheterna till förnyelse av rabatten ser ut.
Tänk på! Det är ofta upp till dig att se till att du får behålla din rabatt på bolånet hos banken.
När du väl förhandlat dig till en rabatt är det ofta också upp till dig att vara pådrivande för att få behålla rabatten. Om du inte kontaktar banken eller om banken inte får tag på dig i samband med att rabatten upphör finns det risk att rabatten förfaller. Ofta krävs det inte mer än ett telefonsamtal från din sida för att få behålla rabatten och således spara en hel del pengar.
Bankernas listränta är bara en utgångsränta
Bankernas listränta är bankernas ränta utan rabatt. Nästan alla banker erbjuder rabatter vilket gör att den faktiska snitträntan bankerna lånar ut till ofta är betydligt lägre än listräntan.
Sedan 2015 är bankerna också skyldiga att redovisa till vilken snittränta som de lånar ut till. Ta därför en noga titt både på listräntor och snitträntor när du ska jämföra räntor hos olika banker och förhandla om din bolåneränta.
Tänk på! Snitträntan visar vilken ränta deras bolånekunder fått – i snitt. Skillnaden mellan listräntan och snitträntan är den rabatt de befintliga kunderna fått – i snitt.
🔗 Läs mer om listränta och snittränta
🔗 Se nuvarande bolåneräntor
🔗 Se bankernas prognoser för bolåneräntan
Genom att jämföra och aktivt förhandla om räntan har du störst chans att få rabatt på din bolåneränta. Det finns dock tjänster som hjälper dig att jämföra bankernas räntor och förhandla ner dem åt dig. Genom att använda en jämförelsetjänst för bolån kan du få flera erbjudanden från olika banker med en enda ansökan. Det ger dig en bättre bild av vad andra banker kan erbjuda dig. Den kunskapen kan du ha användning av när du förhandlar om ditt bolån.
Frågor att ställa banken om din bolånerabatt
- Hur många räntepunkters rabatt har jag i den ränta ni erbjuder mig? Detta är visserligen relativt enkelt att räkna ut själv baserat på listräntan, men det är lika bra att få det svart på vitt. Din rabatt kommer att bero på ditt engagemang i banken och hur väl du lyckas pruta på räntan.
- Är någon del av rabatten en nykundsrabatt som kommer försvinna? I så fall, när försvinner den och hur mycket rör det sig om? Om banken har en nykundsrabatt är det förstås viktigt att du tar reda på hur stor den är. Eftersom du kommer att betala tillbaka på ditt bolån under lång tid bör du inte ta med en eventuell nykundsrabatt i din jämförelse om du inte gör en väldigt ingående kalkyl.
- Hur lång giltighetstid är det på rabatten? I regel är giltighetstiden för rabatten ett år. Alternativet är att man har en bestående bolånerabatt som inte förändras om inte förutsättningarna för lånet förändras.
- Vad får jag för rabatt när giltighetstiden för bolånerabatten är slut? Ofta beror rabatten du får på om din ekonomi eller marknadsfaktorerna förändrats. Banken kommer med största sannolikhet inte att kunna svara på exakt vad du kommer att få för rabatt, men vad du vill veta är om rabatten kommer att reduceras kraftigt eller om den kommer att vara densamma.
- Hur blir jag påmind om att min rabatt behöver förnyas? Man får alltid en avi från banken när ens lån förändras. Det gäller också när giltighetstiden för bolånerabatten tar slut. Ibland kan bankerna vara väldigt otydliga i sina avier och om du inte läser avierna noggrant kan du lätt missa det. Ofta meddelar bankerna detta via e-aviseringar på nätbanken eller genom ett telefonsamtal. Genom att ha frågat särskilt vet du vad du kan förvänta dig.
- Vad händer om jag inte aktivt förnyar min bolånerabatt? Om varken du eller banken hör av sig när bolånerabatten ska omförhandlas brukar det resultera i att du blir av med rabatten. Det är dock värt att få det bekräftat.
Räkna ut hur mycket du sparar på ränterabatten
Genom att fylla i storleken på ditt bolån och bolånerabatten i den här kalkylatorn kan du se hur stor rabatt du får i kronor på bolånet.
Bolånerabatt
Exempel:
Ränterabatt | Bolånet storlek | Du sparar |
0,1 % | 1 000 000 kr | 1 000 kr/år |
0,2 % | 1 000 000 kr | 2 000 kr/år |
0,5 % | 3 000 000 kr | 15 000 kr/år |
Kommentarer