hand håller airbnb:s logotyp framför utsikt över staden Dresden i TysklandUtbudet av långsiktiga bostäder har ökat i europeiska städer under pandemin. En forskare ser ett samband med att intresset för korttidsuthyrning via Airbnb har minskat. Foto: AlesiaKan/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Korttidsuthyrning via Airbnb bidrar till ökad bostadsbrist, i Europa men även i Sverige. Det visar en forskare, genom att visa på effekter som pandemin har fått på förmedlingstjänster och tillgången till lägenheter, enligt Hem & hyra.

14 000 bostäder hyrdes ut på Airbnb förra året. Men intresset för korttidsuthyrning svalnade när pandemin slog till över Europa.

Det ledde till att bostadssökande plötsligt fick fler hyresrätter att välja mellan i städer som London, Edinburgh, Madrid och Barcelona. Orsaken är just att lägenheter som tidigare varit registrerade på Airbnb i stället blev tillgängliga som permanentbostäder.

Svenska regler gör att effekten blir mindre

Effekten blev inte riktigt densamma i Sverige, även om andra förmedlingstjänster också märkt av en rejäl nedgång under pandemin. Den svenska marknaden fungerar nämligen annorlunda mot större europeiska städer, med fler regleringar mot korttidsuthyrning.

Svenska hyresvärdar säger ofta nej till att godkänna Airbnb-uthyrning av deras hyresrätter. Dessutom finns det regler som gör det svårare för den som har en hyresrätt att tjäna pengar på andrahandsuthyrning

Även många bostadsrättsföreningar i Sverige har regler för att begränsa att lägenheter hyrs ut via förmedlingstjänsten. Vi har även nordiska bostadsregler att förhålla oss till.

Lägenheter hyrs ut till turister, inte som permanentbostäder

Men Sveriges bostadsbrist kan också påverkas av Airbnb-verksamheten. Det säger forskaren Dimitri Ioannides, som är professor inom turism vid Mittuniversitetet.

Han ger exemplet att när två personer flyttar ihop och blir sambor, finns möjligheten att hyra ut den enas lägenhet i andra hand. Men i stället väljer många att lägga ut den på Airbnb, för att det finns mer pengar att tjäna där.

– Det betyder att du tar bort fastigheten från marknaden och kanske någon student inte har råd med hyran, säger Dimintri Ioannides.

Fastighetsägare tjänar mer på lägenhetshotell än på vanlig uthyrning

Det finns fastigheter i Sverige där lägenheter fungerar i princip som hotell för turister och företag, där hyresgästerna ständigt flyttar in och ut. Fastighetsägarna tjänar då betydligt mer än de skulle göra som vanliga hyresvärdar.

I övriga Europa är det vanligt att köpa upp fastigheter enbart för att hyra ut dem via Airbnb. Då riskerar det att uppstå så kallade Airbnb-ghetton där invånarna ständigt byts ut. Det fenomenet är dock inte lika vanligt i Sverige.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]