Hyra ut hyresrätt i andra hand
Uppdaterad: 18 september, 2024
Om du ska hyra ut din hyresrätt i andra hand måste din hyresvärd godkänna uthyrningen. Många hyresvärdar är inte så förtjusta i uthyrning i andra hand och nekar sådana förfrågningar. Det finns dock vissa situationer när du har rätt att hyra ut bostaden enligt lag.
Innehåll
- 1. Ansök om godkännande hos din hyresvärd
- 2. Beräkna vilken hyra som är rimlig att ta ut
- 3. Annonsera att du hyr ut din hyresrätt
- 4. Skriv andrahandskontrakt och inventarieförteckning
- 5. Besikta bostaden innan inflyttning
- 6. Betala alltid dina egna räkningar
- 7. Betala skatt på dina inkomster från uthyrningen
- 8. Uppsägning av andrahandskontraktet
- Besittningsskydd / besittningsrätt vid uthyrning av hyresrätt i andrahand
- Uthyrning av rum i hyresrätt
- Vanliga frågor om Hyra ut hyresrätt i andra hand
- Läs även våra artiklar:
1. Ansök om godkännande hos din hyresvärd
Det första du måste göra när du ska hyra ut en hyresrätt i andra hand är att fråga din hyresvärd om lov. Det bör du göra genom en skriftlig ansökan. Vissa hyresvärdar har en standardiserad mall på sin hemsida som du kan använda dig av. Att hyra ut bostaden utan tillstånd är aldrig en bra idé eftersom det kan leda till att du förlorar ditt eget hyreskontrakt.
Om din hyresvärd skulle neka din uthyrning kan du i stället ansöka om uthyrning hos Hyresnämnden. Hyresnämndens har regler för vilka skäl som anses giltiga för att få hyra ut en hyresrätt i andra hand.
Giltiga skäl för uthyrning:
- Du ska studera på annan ort.
- Du har en tillfällig anställning på annan ort.
- Du ska bo utomlands under en längre period.
- Du ska flytta ihop med någon på prov.
- Du är på sjukhuset och får vård under en längre tid.
Hyresnämndens regler är tvingande vilket innebär att din hyresvärd inte får ha hårdare regler än Hyresnämnden. Däremot kan hyresvärden tillåta uthyrning av fler anledningar. Normalt sett ger Hyresnämnden tillstånd att hyra ut i andra hand i ett år i taget, därefter får du ansöka om ett nytt tillstånd.
2. Beräkna vilken hyra som är rimlig att ta ut
Det finns vissa regleringar kring vilken hyra du får ta ut när du hyr ut en hyresrätt i andra hand. Hyran ska baseras på den hyra du själv betalar för ditt förstahandskontrakt, och därefter får några påslag göras. Du får göra påslag på hyran för kostnader för parkering, bredband osv om det ingår i hyran för hyresgästen. Du får göra påslag med faktiska kostnaden som du själv betalar för dessa tillägg. Du får även göra påslag på 15% om bostaden hyrs ut fullt möblerad.
Hyran måste vara skälig
Du som hyr ut en hyresrätt i andrahand måste ta ut en skälig hyra, annars kan du bli återbetalningsskyldig i upp till 2 år retroaktivt om din hyresgäst går via Hyresnämnden och gör invändningar på hyran i efterhand.
Räkna ut vilken hyra du kan ta
Med den här kalkylatorn räknar du enkelt ut vad som är en skälig hyra för din hyresrätt.
3. Annonsera att du hyr ut din hyresrätt
När du har fått tillstånd och bestämt en hyra är det dags att hitta en passande hyresgäst. Det kan du delvis göra genom att leta efter bostadssökande på sidor som Blocket.se. Ett annat alternativ är att du själv lägger upp en annons på en uthyrningstjänst. Om du själv ska lägga upp en annons kan det vara bra att läsa mer om vad du ska tänka på vid annonsering.
Hyr ut hyresrätten säkert via en bostadsförmedlare
Du kan öka dina chanser att hitta en bra hyresgäst genom att annonsera ut din hyresrätt via en bostadsförmedlare. Många bostadsförmedlare har dessutom juridiskt korrekta hyreskontrakt, försäkringar och annat som gör uthyrningen både smidigare och säkrare.
4. Skriv andrahandskontrakt och inventarieförteckning
Det är viktigt att skriva ett omfattande andrahandskontrakt när du hyr ut din hyresrätt, annars står du ansvarig för allt som hyresgästen gör i din bostad. Du är fortfarande ansvarig för bostaden, men genom ett andrahandskontrakt har din hyresgäst skriftliga åtaganden och skyldigheter gentemot dig. Det är också viktigt att avtala bort besittningsskyddet. Du kan läsa mer om allt detta i vår stora guide om att skriva andrahandskontrakt.
Gratis mall för andrahandskontraktet
Om du känner dig säker på hur andrahandskontraktet skall fyllas i korrekt kan du ladda ner och använda vår gratis-mall.
Ladda ner mall som Word-fil 🗎
Ladda ner mall som PDF-fil 🗎
Vi tar inget juridiskt ansvar för de avtals-mallar vi erhåller. Använd mallarna på eget ansvar.
Tänk på att uppmana din hyresgäst att teckna en hemförsäkring. Skador som uppstår när hyresgästen bor där täcks nämligen inte nödvändigtvis av din egen hemförsäkring.
Tänk på! Både du och din hyresgäst bör ha varsin hemförsäkring för hyresrätten, eftersom de täcker olika saker.
5. Besikta bostaden innan inflyttning
Om du hyr ut din hyresrätt och det uppkommer några skador är det ditt ansvar att bevisa att skadan har skett under uthyrningsperioden. Därför bör du genomföra en besiktning och upprätta ett protokoll som din hyresgäst får skriva på efter att han eller hon har flyttat in. Hyresgästen ska då också gå igenom bostaden och instämma att protokollet stämmer. Om det skulle finnas nya skador när hyresgästen har flyttat ut har ni skriftligt bevis på att skadorna inte fanns innan.
6. Betala alltid dina egna räkningar
När alla kontrakt är påskrivna kan hyresgästen flytta in och börja betala hyra. Tänk på att det är bättre att du betalar alla dina egna räkningar och låter hyresgästen betala hyra till dig.
Tänk på! Om din hyresgäst skulle betala hyran för sent kan du i alla fall vara säker på att hyran till själva fastighetsägaren är betald. Om inte riskerar du att förlora din hyresrätt.
När din hyresgäst väl har flyttat in har du inte rätt att dyka upp i lägenheten oannonserat. Att eftersända post, alternativt ordna e-faktura till dina olika avtal, är därför en bra idé.
Det är inga problem att skriva sig någon annanstans om du hyr ut en hyresrätt i andrahand, förutsatt att du har tillåtelse att hyra ut lägenheten. Om du kommer att behöva hämta post under tiden hyresgästen bor där bör detta stå med i avtalet.
7. Betala skatt på dina inkomster från uthyrningen
Du skall deklarera hyresinkomster som inkomst av kapital. Inkomsterna beskattas med 30 procent. Det finns dock en del avdrag du får göra för att minska skatten du skall betala. Läs mer om regler och hur du räknar ut skatt vid uthyrning av hyresrätt i vår artikel. Där finner du även enkla kalkylatorer som räknar ut skatten åt dig.
8. Uppsägning av andrahandskontraktet
Om du skulle behöva säga upp andrahandskontraktet under hyresperioden bör detta göras skriftligt. Det ska stå tydligt vilken lägenhet som sägs upp och när hyresavtalet upphör att gälla (det vill säga när hyresgästen ska flytta ut). Du kan inte återta din lägenhet utan vidare även om du ser att din hyresgäst inte betalar hyran eller stör grannarna.
Det är hyreslagen som styr uppsägningstider och villkor för uppsägningar när en hyresrätt hyrs ut i andrahand.
Uppsägningstid
Uppsägningstiden är alltid 3 månader både för dig som hyresvärd och för hyresgästen om hyresrätten hyrs ut med ett tillsvidare-avtal, förutsatt att ni inte har avtalat en uppsägningstid som gynnar hyresgästen mer, då gäller det.
Om hyresavtalet är tidsbestämt har endast hyresgästen rätt att säga upp avtalet i förtid, då med 3 månaders uppsägningstid.
Uppsägningstiden ska alltid räknas i hela kalendermånader. Du kan inte få din hyresgäst att flytta ut mitt i en månad. Om du exempelvis vill att din andrahandshyresgäst ska flytta ut sista april måste du säga upp andrahandskontraktet senast den sista januari.
Källa: Hyreslagen – hyrestid och uppsägning
Kan avtalet sägas upp när som helst?
En hyresrätt som hyrs ut i andrahand med ett tidsbestämt avtal kan inte sägas upp i förtid av hyresvärden enligt hyreslagen om inte hyresgästen missköter sig alternativt bryter mot avtalet. Hyresgästen kan däremot säga upp avtalet när som helst.
En hyresrätt som hyrs ut i andrahand med ett tillsvidarekontrakt kan sägas upp när som helst av både hyresgäst och hyresvärd.
Tips! Vid akuta situationer måste du vända dig till jurist för att vidta åtgärder.
Besittningsskydd / besittningsrätt vid uthyrning av hyresrätt i andrahand
Uthyrning av rum i hyresrätt
Reglerna är ungefär desamma vid uthyrning av rum eller del av hyresrätt som om hela hyresrätten hyrs ut. Läs vår djupgående artikel om uthyrning av rum i bostad🔗 om du vill lära dig mer.
Vanliga frågor om Hyra ut hyresrätt i andra hand
Det finns inte något tidsspann hyresvärden måste förhålla sig till. Om det dröjer och du inte får något svar kan du kontakta värden igen. Om svaret dröjer kan du kontakta hyresnämnden och låta dem pröva frågan.
Ja, oftast behöver andrahandshyresgästen teckna en egen hemförsäkring. Förstahandshyresgästens hemförsäkring gäller i regel inte för andrahandshyresgästen.
Villkoren kan i vissa fall skilja sig mellan olika försäkringsbolag därför kan det vara bra att kontakta aktuellt försäkringsbolag och fråga vad som gäller. I andrahandskontraktet kan du ha som krav att hyresgästen måste teckna en egen hemförsäkring.
Om dina andrahandshyresgäster hyrt ut bostaden i tredje hand utan din tillåtelse har de gjort sig skyldiga till kontraktsbrott. Det är så pass allvarligt att du kan bryta hyreskontraktet omedelbart och få dem att flytta.
Ja, du kan få hyra ut din hyresrätt även när du flyttar utomlands under en längre period. Börja med att fråga din hyresvärd om tillstånd, får du inte detta kan du kontakta hyresnämnden och be dem pröva ditt ärende. Hyresnämnden brukar ge tillstånd för upp till ett år i taget men vid längre utlandstjänstgöring kan de ge tillstånd för hela perioden.
I regel ges dock inte tillstånd för längre tid än tre år.
Om din andrahandshyresgäst vägrar flytta trots att hyreskontraktet är uppsagt ska du ansöka om handräckning hos Kronofogden. I samband med detta bör du även ansöka om betalningsföreläggande för de uteblivna hyrorna, även detta gör du hos Kronofogden. Om hyresgästen bestrider ansökan ska du begära att Kronofogden lämnar över ärendet till tingsrätten.
Ja, det brukar räknas som andrahandsuthyrning om ditt vuxna barn använder lägenheten självständigt och du själv sällan är där. Det du kan göra är att prata med hyresvärden om situationen och se om ni kan komma överens om hur du ska göra för att allt ska bli rätt.
Läs även våra artiklar:
Uthyrning av hus
Uthyrning av bostadsrätt
Hyra ut hyresrätt till företag
Kommentarer