vy över malmö stadBostadskön i Malmö har fyrdubblats sedan 2010. Men tack vare nyproduktion har ändå fler hyresrätter kunnat förmedlas, vilket gör att väntetiden har vuxit mindre än i andra städer. Foto: Ingus Kruklitis/Shutterstock.com

Bostadsmarknaden

Uppdaterad: 18 februari, 2021

Fler än en miljon svenskar står just nu i bostadskö i Sveriges största städer. På tio år har antalet personer i köerna ökat rejält i Stockholm och Göteborg, samtidigt som färre lägenheter har förmedlats. Även i Malmö har bostadskön växt, men där har nyproduktion lett till att fler hyresrätter ändå har förmedlats, skriver Hem & hyra.

Hem & hyra har undersökt snittväntetiden på att få en hyresrätt i någon av Sveriges tre största städer. Inte oväntat är den allra längst i Stockholm, där du kan få köa i genomsnitt i tio och ett halvt år för att få en lägenhet. I Göteborg är den nuvarande genomsnittstiden strax under sex år, och i Malmö kring tre år.

I både Stockholm och Göteborg är det här en ökning sett till tio år tillbaka i tiden. 2010 var Stockholms genomsnittliga kötid sex år, och Göteborgs knappt två år. 

Allt fler står i kö för hyresrätter

Under den senaste tioårsperioden har bostadsköerna mer än fördubblats i storlek i Stockholm och Göteborg. Mest har köerna dock växt i Malmö, där den i dag är mer än fyra gånger så lång som år 2010. 

Antalet köande i vardera stad är just nu mer än 670 000 personer i Stockholm, nästan 250 000 personer i Göteborg och uppemot 100 000 personer i Malmö. Sammanlagt är det alltså över en miljon personer som väntar på att kunna få ett hyreskontrakt i någon av dessa städer.

Göteborgs bostadsförmedling har förlorat flera hyresvärdar

I Göteborg är det dessutom färre lägenheter som förmedlas än det året, nämligen 5 800 stycken i år, vilket är mindre än två tredjedelar av antalet under 2010.

Det har att göra med att både Chalmers studentbostäder och ett antal privata fastighetsägare har lämnat den gemensamma bostadsförmedlingen Boplats Göteborg, menar Mats Ekblad som jobbar på förmedlingen.

– Vi hoppas kunna få in fler hyresvärdar under 2020 så att vi kan hålla antalet lägenheter som förmedlas på en högre nivå, säger han till Hem & hyra.

Lägenhetsförmedlingen har ökat i Malmö

När det gäller Stockholm är det 13 700 lägenheter som har förmedlats under 2019. Det är fler än 2010, men inte någon stor skillnad. 

I Malmö gäller däremot det motsatta. Där har nästan tredubbelt så många lägenheter förmedlats jämfört med 2010, nämligen över 7 300 hyresrätter. Det är anledningen till att snittkötiden inte har ökat lika mycket som i de andra städerna.

– Anledningen till att kötiden är någorlunda konstant är att vi får fler och fler lägenheter att förmedla. Vi har haft en stor nyproduktion av bostäder, säger Karin Johansson på bostadsförmedlingen Boplats Syd i västra Skåne.

Joakim Ryttersson
Skribent Joakim Ryttersson Expert inom bostad & ekonomi [email protected]